Filé/filet mignon (oxfilé) med marsala-glaserad schalottenlök och skogssvamp
Lägg i inköpslistan Lägg i inköpslistan

Lägg till ingredienser

Antal portioner: 4

Kockskolan:

 

Om innertemperaturer >

 

 

Så ugnssteks oxfilé >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 

Filé/filet mignon (oxfilé) med marsala-glaserad schalottenlök och skogssvamp

Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 108

Kcal / portion: 608

GBR (GI) / port: 6

Recept: 2432 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 8%

Fett: 3%

Kolhydrater: 9%

Fibrer: 2%

Portionsvikt: 563 gram

Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet

Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem

Ingredienser

Visa:
Kockskolan:

Om innertemperaturer > Äts ej

Så ugnssteks oxfilé > Äts ej

...

Skapat av
Petter, Kockskolan

Tillagning (45 min )

  1. Sätt ugnen på 125°C.
  2. Skala och finskiva vitlök. Skala och skiva schalottenlök. Repa av timjanblad. Ansa svamp.
  3. Putsa och torka av köttet. Skär i portionsbitar alternativt stek hel bit och skär upp inför servering. Bind ihop med hushållssnöre. Salta och peppra.
  4. Hetta upp en stekpanna på hög värme och stek köttet runt om till fin färg. Lägg över på ugnsplåt och sätt in i ugnen i cirka 1 timme till kärn­temperatur 57°C. Ta ut köttet och låt det vila i 15 minuter.
  5. Koka potatis och tillred mos.
  6. Torrstek svampen på medelhög värme tills vätskan dunstat. Tillsätt matfett och vitlök och fräs i 2-3 minuter. Lägg åt sidan.
  7. Lägg löken i pannan och tillsätt farinsocker. Låt steka 4-5 minuter tills sockret karamelliserats något. Tillsätt marsalavin, vatten och fond. Koka ner till hälften i cirka 5 minunuter tills såsen tjocknat.
  8. Tillsätt svamp och timjan och lite smör för fylligare smak. Salta och peppra.

Kockens kommentar

Filé mignon (fr. filet mignon "lilla filén", mignon = söt, näpen) är en filérätt modell tournedos, men tagen ur den tjockare delen av filéns svans. Vanligen får man bara ut en eller två skivor ā 2,5 centimeter passande till filé mignon. Läs mer om oxfilé, klicka på ingrediens > Filé/filet mignon.

Kärntemperatur kött ("innetemperatur"):

 Stekgrader kött

Kärntemp.

Innerkött

 Röd ("blodig")

45-50°C

Genomrött

 Rosaröd

50-55°C

75% rött

 Rosa

55-60°C

Rosarött

 Medium

60-65°C

Rosabrunt

 Välstekt

65-70°C

Bunrosa

 Genomstekt

70°C+

Genombrun

Kärntemperatur = när köttet bör tas ut ur ugn. Därefter eftersteker köttet något. Engelsk stekning (175°C) = röd kärna, brunt yttre kött, knaprig skorpa. Fransk stekning (ugn 125°C) = jämnare stekt.
Läs mer > Om innertemperaturer.

Passar till

Hemlagad potatismos

Logga in

Användarnamn eller mailadress
Lösenord

Glömt lösenord
Bli medlem