
Marängsviss (marängsuisse, hovdessert)
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 401

Kcal / portion: 389

GBR (GI) / port: 2
Recept: 1556 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 3%
Fett: 34%
Kolhydrater: 22%
Fibrer: 0%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Tillagning (20 min )
- Smält blockchoklad i ett vattenbad (mindre kastrull eller skål som står i en större kastrull med lätt kokande vatten). Låt svalna. Eller använd färdig chokladsås.
- Vispa grädde till ett hårt fast skum.
- Varva maräng och grädde med varandra på ett stort fat. Ringla över chokladsås. Eller lägg upp var för sig som på bilden.
- Tillval: Som tillval kan man komplettera med glass, färska bär, mandelspån, banan eller andra godsaker, vilket inte ingår i originalreceptet. På bilden syns skivad banan.
- Servera med en gång.
Kockens kommentar
På franska heter rätten meringues suisses, dvs "schweiziska maränger", en rätt med ursprung från 1800-talets mitt. Äldre svensk stavning är följdriktigt också marängsuisse. Desserten kallades också förr för hovdessert och serverades då med färska bär och/eller med flagad mandel.