Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 253

Kcal / portion: 385

GBR (GI) / port: 3
Recept: 4622 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 3%
Fett: 17%
Kolhydrater: 23%
Fibrer: 1%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Ingredienser
Om tårtor > Äts ej
Så vispas grädde > Äts ej
Om vaniljsås, äggkräm > Äts ej
...
![]()
Skapat av
Kockskolan
Tillagning (20 min )
- Använd färdig tårtbotten, eller laga enligt separat recept. Låt grädden stå kallt tills den skall vispas.
- Använd färdig vaniljkräm, eller laga enligt separat recept (extra tilläggstid 10-15 minuter).
- Mosa jordgubbarna (bären). Dela sockerkaksbotten i tre delar. Lägg vaniljkräm på de två undre bottnarna. Lägg jordgubbssylt på den mellersta. Lägg på den tredje med gräddytan uppåt.
- Vispa grädden fast. Bred på ett ganska tjockt lager med stekspade. Spritsa grädde med en krusig tyll (pip). Garnera med (skivade) jordgubbar.
Kockens kommentar
Jordgubbstårtan kan förvaras i kylskåp 1-2 dagar. Kan frysas (helst utan garnering) i 2 månader. Byt gärna ut jordgubbarna mot andra bär eller frukter. Se film Gräddtårta på sida > Om tårtor. Hemlagad vaniljsås är godare och lätt att tillaga. Se recept via länk nedan.
Alla vet att tårtor är kaloririka t.ex. gräddtårtor. Vad som är mindre bekant är att klassiska tårtor oftast är mindre energirika än efterrättspajer. Denna klassiska gräddtårta innehåller cirka 225 Kcal per 100 gram, medas efterrättspajer vanligen innehåller det dubbla eller mer.