Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 355

Kcal / portion: 226

GBR (GI) / port: 4
Recept: 3620 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 6%
Fett: 17%
Kolhydrater: 43%
Fibrer: 2%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Ingredienser
Vispgrädde 1.5 dl 15%
Chokladsås färdig 4.0 msk 6%
Mörk choklad 200.0 gram 30%
...
![]()
Skapat av
Kockskolan
Tillagning (1 tim 40 min )
- Deg: Smält smör i en kastrull. Häll i mjölk och låt blandningen bli fingervarm (ca 37°C).
- Smula jäst i en bunke och häll spadet över. Tillsätt socker, salt och det mesta av mjölet. Knåda väl till smidig deg. Låt jäsa under duk till dubbel storlek i ca 30 minuter.
- Bullar: Knåda degen väl på mjölat bord. Dela degen i små portionsbitar. Forma bullar. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Jäs bullarna under bakduk i 30 minuter.
- Sätt ugnen på 250°C.
- Garnera: Vispa upp ägg med gaffel och pensla bullarna.
- Grädda i ugnen 5-10 minuter. Ta ut och låt bullarna kallna.
- Fyllning: Skär (helst kall) blockchoklad tunt med en vass kniv. Skär ut ett lock på semlan. Gröp ur lite innanmäte och fyll på med lite chokladspån. Vispa grädde och smaksätt med chokladsås. Lägg på grädde och strö över skuren choklad.
Kockens kommentar
Många äter semlor som en vanlig bulle till kaffet. Förr brukade man dock äta dem som mellanmål eller efterrätt i en djup tallrik med varm eller kokande mjölk (s.k. "hetvägg"), gärna spetsat med lite salt. I vissa delar av Sverige även med kanel pudrat över semlan.
Bullar, finbröd, kakor ¤
- Vetebröd, vetebullar
- Saffransbröd
- Semlor
- Mjuka sockerkakor
- Muffins, cupcakes
- Kladdkaka, brownies
- Rulltårtor
- Kavlade småkakor
- Pepparkakor
- Skurna småkakor
- Rullade, runda småkakor
- Spritsade kakor, kakkringlor
- Klickkakor, flarn
- Formkakor
- Friterade kakor, bakverk
- Rån, kex, skorpor
- Smörkräm till bakverk