Kalori- och GI:
            Kcal / 100 gram: 263
            Kcal / portion: 326
            GBR (GI) / port: 8
Recept: 2604 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 4%
Fett: 12%
Kolhydrater: 34%
Fibrer: 1%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Tillagning (1 tim 40 min )
- Deg: Smält smör i en kastrull. Häll i mjölk och låt blandningen bli fingervarm (ca 37°C). 
 - Smula jäst i en bunke och häll spadet över. Tillsätt socker, salt och det mesta av mjölet. Knåda väl till smidig deg. Låt jäsa under duk till dubbel storlek i ca 30 minuter.
 - Bullar: Knåda degen väl på mjölat bord. Dela degen i portionsbitar. Forma runda bullar. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Jäs bullarna under bakduk i 30 minuter. 
 - Sätt ugnen på 225°C. 
 - Garnering: Vispa upp ägg med gaffel och pensla bullarna.
 - Grädda i ugnen 8-10 minuter. Ta ut och låt bullarna kallna.
 - Fyllning: Skär ett lock på semlan. Gröp ur lite innanmäte och fyll varje bulle med 2-3 msk sylt. Vispa grädde. Skiva jordgubbar. Lägg på. Sikta florsocker över.
 
Kockens kommentar
I Sverige består semlor vanligen av en bulle fylld med mandelmassa. Men massan kan bytas ut mot någon sylt i stället, vilket är vanligt i Finland. I Finland säger man för övrigt fastlagsbulle och med semla menar man en vanlig råg- eller vetebulle.
Bullar, finbröd, kakor ¤
- Vetebröd, vetebullar
 - Saffransbröd
 - Semlor
 - Mjuka sockerkakor
 - Muffins, cupcakes
 - Kladdkaka, brownies
 - Rulltårtor
 - Kavlade småkakor
 - Pepparkakor
 - Skurna småkakor
 - Rullade, runda småkakor
 - Spritsade kakor, kakkringlor
 - Klickkakor, flarn
 - Formkakor
 - Friterade kakor, bakverk
 - Rån, kex, skorpor
 - Smörkräm till bakverk