
Ålsushi med karamelliserad sojasås
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 159

Kcal / portion: 109

GBR (GI) / port: 7
Recept: 1308 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 4%
Fett: 4%
Kolhydrater: 25%
Fibrer: 0%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Ingredienser
Hotade fiskarter > Äts ej
Sushi-skolan > Äts ej
Så röks fisk > Äts ej
...
![]()
Skapat av
Petter, Kockskolan
Tillagning (20 min + 1 tim 40 min )
- Tillaga sushiris enligt grundrecept. Extra tillagningstid 100 minuter.
- Sås: Häll alla ingredienserna i en kastrull. Koka upp och låt koka några minuter. Sänk temperaturen till låg värme. När såsen bubblar ordentligt = klar. Såsen skall vara simmigt tjockflytande. Är såsen för tunn, koka den ytterligare. Är den för tjock, späd med lite vatten. Låt den svalna.
- Dela flatålsskivorna på mitten. Skär 1,5 x 12 cm remsor av nori. (Nori = tillval för att göra "omslag").
- Nigiri: Lägg på en ålskiva på var risboll. Slå en noriremsa runt om. Fukta änden så att den fäster.
- Droppa karamellsås över. Strö gärna över sesamfrön.
Kockens kommentar
Ål med karamelliserad sojasås passar utmärkt som nigiri, eller utan ris som sashimi. Denna sushi bör ätas sist, lite som en efterrätt tack vare den söta såsen. I Japan använder man gärna kokt havsål (anago) eller grillad insjöål (unagi). Ål är akut utrotningshotad enligt WWF. Hur man formar tillreder och formar sushi finns beskrivet i Sushi-skolan (länk i ingredienslistan).