
Tapenade, provensalsk caviar
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 327

Kcal / portion: 1240

GBR (GI) / port: 0
Recept: 1240 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 3%
Fett: 34%
Kolhydrater: 3%
Fibrer: 2%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Ingredienser
Om tapernade > Äts ej
Om snittar, kanapéer > Äts ej
Om snittar, kanapéer > Äts ej
...
![]()
Skapat av
Petter, Kockskolan
Tillagning (12 min )
- Kärna ur oliverna om detta ej är gjort. Skala vitlöken.
- Kör oliver, sardeller (ansjovis), kapris och vitlök i en matberedare till tjockt mos. Tillsätt lite olivolja i taget. Smaka av med svartpeppar.
- Skär upp färskt vitt bröd i skivor. Rosta gärna brödet i torr stekpanna eller i brödrost.
- Klicka regält med tapenad på brödskivorna, eller låt gästerna själva lägga på.
- Tapenade kan förvaras i kylskåpet 3-4 dagar. Täck med plastfilm eller dylikt.
Kockens kommentar
Tapenad är en provensalsk ("från Provence) krämig röra, bestående av svarta oliver och kapris med tillsats av sardeller och vitlök, blandat med olivolja. Tapeno betyder på provensalska "kapris", därav namnet. Kallas ibland för le Caviar Nicoise ("från Nice"). Det finns olika varianter att köpa i handeln, framförallt i sydligare länder.