
Avancerad viltvinssås av mörk oxbuljong
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 240

Kcal / portion: 261

GBR (GI) / port: 0
Recept: 784 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 0%
Fett: 8%
Kolhydrater: 2%
Fibrer: 0%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Ingredienser
Sås till ljust kött, fågel> Äts ej
Sås till nöt, vilt, inälvor > Äts ej
Om vattenförändringar > Äts ej
...
![]()
Skapat av
Sv. Institutet SI
Tillagning (2 tim )
- Sätt ugnen på 250ºC.
- Hugg sönder benen och bryn dem med köttputs i olja i lite matfett på en plåt i ugn.
- Skala morot och selleri. Skär i centimeterstora bitar. Skiva lök och purjolök. Fräs allt i lite olja i en rymlig kastrull.
- Tillsätt benen och häll på rödvin och vatten, så att det täcker benen. Låt koka upp och skumma av noga.
- Tillsätt kryddor och vitlöksklyftor (delade). Låt sakta sjuda i minst 1 timme.
- Sila av fonden. Koka ner vätskan till hälften.
- Före servering: Vispa upp såsen med en klick smör och smaka av.
Kockens kommentar
Passar till allehanda kött, i synnerhet till vilt. I stället för viltben kan man använda andra benknotor från lamm, oxe eller dylikt. Receptet hämtat från "Klassiska svenska smaker", en skrift som ges ut av Svenska Insitutet (>klicka Receptgivare). Fotograf: Pål Allan.
Passar till
Buljong, såser, röror
- Buljonger, fonder
- Vita såser, bechamelsåser
- Ljusa såser, veloutesåser
- Mörka såser, skysåser
- Smörsåser ¤
- Hollandaisesåser
- Oljesås, majonnässåser
- Senapssåser
- Salladssås, dressing, pesto
- Tomatsåser, chilisåser
- Grillsåser, marinader
- Asiatiska såser
- Skum sås, vita krämer ¤
- Röror till mat och smörgås ¤
- (Efterrättssås >)