Avancerad viltvinssås av mörk oxbuljong
Kalori- och GI:
            Kcal / 100 gram: 240
            Kcal / portion: 261
            GBR (GI) / port: 0
Recept: 784 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 0%
Fett: 8%
Kolhydrater: 2%
Fibrer: 0%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Ingredienser
Sås till ljust kött, fågel> Äts ej
Sås till nöt, vilt, inälvor > Äts ej
Om vattenförändringar > Äts ej
...
![]()
Skapat av
Sv. Institutet SI
Tillagning (2 tim )
- Sätt ugnen på 250ºC.
 - Hugg sönder benen och bryn dem med köttputs i olja i lite matfett på en plåt i ugn.
 - Skala morot och selleri. Skär i centimeterstora bitar. Skiva lök och purjolök. Fräs allt i lite olja i en rymlig kastrull. 
 - Tillsätt benen och häll på rödvin och vatten, så att det täcker benen. Låt koka upp och skumma av noga.
 - Tillsätt kryddor och vitlöksklyftor (delade). Låt sakta sjuda i minst 1 timme.
 - Sila av fonden. Koka ner vätskan till hälften.
 - Före servering: Vispa upp såsen med en klick smör och smaka av.
 
Kockens kommentar
Passar till allehanda kött, i synnerhet till vilt. I stället för viltben kan man använda andra benknotor från lamm, oxe eller dylikt. Receptet hämtat från "Klassiska svenska smaker", en skrift som ges ut av Svenska Insitutet (>klicka Receptgivare). Fotograf: Pål Allan.
Passar till
Buljong, såser, röror
- Buljonger, fonder
 - Vita såser, bechamelsåser
 - Ljusa såser, veloutesåser
 - Mörka såser, skysåser
 - Smörsåser ¤
 - Hollandaisesåser
 - Oljesås, majonnässåser
 - Senapssåser
 - Salladssås, dressing, pesto
 - Tomatsåser, chilisåser
 - Grillsåser, marinader
 - Asiatiska såser
 - Skum sås, vita krämer ¤
 - Röror till mat och smörgås ¤
 - (Efterrättssås >)