Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 119

Kcal / portion: 155

GBR (GI) / port: 1
Recept: 620 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 6%
Fett: 3%
Kolhydrater: 15%
Fibrer: 4%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Ingredienser
Vitvinsvinäger 1.0 tsk 0%
Jalapeno inlagd skivad 1.0 tsk 0%
Rapsolja 1.0 msk 18%
...
![]()
Skapat av
Lunchfrämjandet
Tillagning (20 min + 12 tim )
- Blötlägg bönorna och låt stå över natt, minst 10 timmar.
- Koka ärterna i god tid före måltid. Kikärter kokas 1-1,5 timme. Svarta bönor kokas i 30-40 minuter. Röda bönor (red kidney beans) stormkokas 10 minuter för att avlägsna giftämnen, därefter småkoka i 35-50 minuter.
- Ansa/skala morot, palsternacka och purjolök. Skär av i 10 cm långa bitar.
Finstrimla bitarna på längden ("julienne"). - Mixa de krossade tomaterna med vinäger, jalapeno och salt. Tillsätt lite olja i taget, så att dressingen tjocknar.
- Blanda dressingen med bönor och råkoststrimlor.
Kockens kommentar
En snabb variant är att köpa kokta bönor på burk, som man sköljer bort lagen från. Torkade bönor sväller vid tillagning. 1 dl torra bönor ger vanligen 2-3 dl när de är kokta.
Passar till
Grönt till maten
- Grönsakssallader ¤
- (Salladsförrätter >)
- (Salladssås, dressing >)
- Salsasallader ¤
- Kål- och råkostsallader ¤
- Kokta grönsaker
- Kokta rotfrukter
- Grön mousse, puré, paté
- Stuvat grönt
- Grönt i ugn
- Stekt, wokad grönt
- Grillat grönt
- Friterat grönt
- (Röror till mat & smörgås >)
- (Inlagt- & marinerat >)
- (Geléer & fruktinläggn. >)