
Gåsbröst ā la anka på päronbädd
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 245

Kcal / portion: 715

GBR (GI) / port: 2
Recept: 2861 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 10%
Fett: 19%
Kolhydrater: 6%
Fibrer: 3%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Ingredienser
Om rumstemperering > Äts ej
Så lagas gåsbröst > Äts ej
Så lagas anka > Äts ej
...
![]()
Skapat av
Petter, Kockskolan
Tillagning (1 tim + 1 tim )
- Sätt ugnen på 90°C.
- Temperera köttet (cirka 1 timme, läs mer > Om rumstemperering). Snitta bröstets fettsida på tvären eller i ett rutmönster. Salta och peppra.
- Steka: Hetta upp en panna på hög värme. Stek brösten först med fettsidan nedåt i 5 minuter. Vänd och stek andra sidan i 2 minuter.
- Lägg brösten med fettsidan upp i en ugnssäker form. Sätt in i ugn cirka 45 minuter till kärntemperatur 63°C. För knaprigare yta: Ställ luckan på glänt de sista 5-10 minutrarna för att vädra ut fukt. Ta ut och låt vila i 10 minuter.
- Tillbehör: Tärna päron och bacon. Rensa svamp.
- Hetta upp en stekpanna utan fett på medelhög värme och stek svampen torr. Tillsätt bacon och efter ett par minuter ärter och päron. Eventuellt också lite extra matfett. Stek i ytterligare 5 minuter.
Kockens kommentar
Gås och anka tillagas på samma sätt. Det är fet mat, men det mesta av fettet sitter i skinnet. Ett gåsbröst inköpt i butik väger runt 400 gram varav köttandel cirka 300 gram. 100 gram är skinn och fett. Köttet minskar cirka 13% i vikt vid tillagning, vilket ger tillagad köttvikt cirka 260 gram (av inköpsvikt 260/400 = 65%). En normal portionsvikt är cirka 140 gram för måltid utan förrätt (dvs 1 bröst = 1,85 portioner). Äter man även skinnet blir ätbart cirka 325 gram = 2,3 portioner (av inköpsvikt cirka 80%). Läs mer > Klicka på ingrediensen Gåsbröst.
Kärntemperatur kött ("innetemperatur"):
Stekgrader kött | Kärntemp. | Innerkött |
Röd ("blodig") | 45-50°C | Genomrött |
Rosaröd | 50-55°C | 75% rött |
Rosa | 55-60°C | Rosarött |
Medium | 60-65°C | Rosabrunt |
Välstekt | 65-70°C | Bunrosa |
Genomstekt | 70°C+ | Genombrun |
Kärntemperatur = när köttet bör tas ut ur ugn.
Passar till
Fågel, kyckling
- Kokt höna, kyckling ¤
- Bräserad kyckling, grytor ¤
- Kycklingdelar i panna
- Kycklingbröst/filé i panna
- Hel kyckling i ugn
- Kycklingfilé i ugn
- Kycklingben i ugn
- Kycklingvingar och övrigt i ugn
- Asiatiskt fågelwok
- Grillad kyckling, fågel
- Friterad kyckling, fågel
- Pärlhöna
- Anka och gås
- Kalkon och struts
- Vild skogsfågel
- Vild sjöfågel