
Saftigaste julskinkan
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 150

Kcal / portion: 3542

GBR (GI) / port: 0
Recept: 3542 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 26%
Fett: 4%
Kolhydrater: 2%
Fibrer: 0%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Ingredienser
Sirap 0.5 msk 1%
Potatismjöl 2.0 tsk 1%
Ströbröd 0.5 dl 3%
...
![]()
Skapat av
Petter, Kockskolan
Tillagning (24 tim )
- Sätt på ugnen.
Skinka 1-3 kg = 80°C.
Skinka 5-7 kg = 85-90°C.
Skinka 10- kg med ben = 95-100°C. - Lägg skinkan i en lånpanna. Täck med aluminiumfolie. Sätt in i ugn 12-24 timmar. Innertemperatur 67-73°C = klar.
- Griljering (om sådan önskas): Ta ut skinkan ur ugnen. Häll av spadet. Höj ugnstemperaturen till 200°C. Skär bort svålen (god att grilla knaprig).
- Rör ihop äggula, sirap, potatismjöl och senap. Pensla på blandningen över skinkan och strö över ströbrödet.
Sätt in skinkan i långpannan i ugnen tills den har fått gyllenbrun färg, cirka 10-15 minuter.
Kockens kommentar
Skinka tillagad i ugn under lång tid på låg temperatur blir väldigt saftig. Med ben blir saftigare än utan. Den förstörs sällan av "för lång tid" i ugnen. Spadet som bildas på fatet kan användas till "dopp i grytan". Späd spadet ev. med vatten.