
Sydländsk kanin- eller hargryta
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 103

Kcal / portion: 800

GBR (GI) / port: 7
Recept: 3199 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 6%
Fett: 2%
Kolhydrater: 11%
Fibrer: 1%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Tillagning (1 tim 45 min )
- Stycka haren i 6 bitar (4 ben, 2 rygg) eller fler. Salta och peppra lätt. Skala och skiva lök. Rensa kantareller och paprika. Skär i bitar.
- Bryn: Hetta upp matolja i stor gryta eller stekkastrull och bryn harbitarna runt om till fin färg. Lägg sadelbitarna åt sidan.
- Bräsera: Tillsätt marsala, fond och ett par centimeter vatten. Lägg på lock och låt småputtra i 30 minuter. Vänd om på köttbitarna. Tillsätt sadeln, oliver, kantareller, lök och paprika. Låt sjuda i ytterligare en halvtimme eller längre, tills köttet är mört (lossar från benen). Tillsätt lite vatten vid behov så att det inte kokar torrt. Smaka av med kryddor.
- Skala och koka under tiden potatis. Mosa och tillsätt lite mjölk, smör och salt.
- Servera ur grytan eller värm upp en ugnsfast form i ugnen mot slutet, för att använda som serveringsskål.
Kockens kommentar
En normalstor hare väger urtagen 1,5-3 kilo. Cirka hälften är ben och rens, resten är kött. En liten hare är lagom till 4 portioner (~150 gram/portion tillagad vikt). Läs mer > Klicka på ingrediensen. Problemet vid tillagning av hare är huruvida det är en ung- eller gammelhare och hur väl den mörats. Generellt behöver sadeln med filéer kortats tillagning, bogarna (frambenen) och stekarna (bakbenen) ungefär dubbla tiden. Allra bäst är att spara filéerna till en finare måltid och bara använda bog och stekar till grytan. Läs mer > Så lagas hare.