Kokt spenat, stekt spenat
Kalori- och GI:
            Kcal / 100 gram: 20
            Kcal / portion: 16
            GBR (GI) / port: 0
Recept: 63 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 2%
Fett: 1%
Kolhydrater: 1%
Fibrer: 1%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Ingredienser
Kockskolan:
Så kokas grönsaker > Äts ej
Så steks grönsaker > Äts ej
...
![]()
Skapat av
Kockskolan
Tillagning (5 min )
Kokt spenat
- Koka upp lättsaltat vatten.
Skölj spenaten. Koka i 2-3 min.
(Om spenaten är fryst kan den behöva koka i ytterligare någon minut). - Skölj spenaten hastigt i kallt vatten för att avstanna kokning. Den skall fortfarande vara varm. Låt rinna av. 
Tillsätt en klick smör och lite salt. 
Stekt spenat
- Färsk babyspenat: Hetta upp en stekpanna med matfett. Lägg ner spenatbladen i pannan och stek ett par minuter under omröring. Salta lätt.
 - Djupfryst spenat: Krama ur vätskan och stek sedan spenaten några minuter i matfett. Salta lätt.
 
Kockens kommentar
Spenat är god och nyttig mat som är rik på C- och A-vitamin samt järn (men inte mer än i andra grönsaker, Karl-Alfred till trots. Spenat passar till många kött- fisk- och äggrätter.
Passar till
Grönt till maten
- Grönsakssallader ¤
 - (Salladsförrätter >)
 - (Salladssås, dressing >)
 - Salsasallader ¤
 - Kål- och råkostsallader ¤
 - Kokta grönsaker
 - Kokta rotfrukter
 - Grön mousse, puré, paté
 - Stuvat grönt
 - Grönt i ugn
 - Stekt, wokad grönt
 - Grillat grönt
 - Friterat grönt
 - (Röror till mat & smörgås >)
 - (Inlagt- & marinerat >)
 - (Geléer & fruktinläggn. >)