
Enkel löksås, bondsås
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 117

Kcal / portion: 132

GBR (GI) / port: 1
Recept: 396 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 3%
Fett: 8%
Kolhydrater: 8%
Fibrer: 1%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Ingredienser
Färdiga vita såser > Äts ej
Sås till ljust kött, fågel> Äts ej
...
![]()
Skapat av
Petter, Kockskolan
Tillagning (8 min )
- Finhacka lök.
- Hetta upp matfett i stekpanna på medelvärme. Fräs löken mjuk och glansig i cirka 5 minuter utan att bränna.
- Ströa över mjöl under omvispning. Klicka i lite smör under omvispning. Tillsätt mjölk under omvispning.
- Låt småkoka några minuter och smaka av med salt och peppar.
- Sila såsen om slät sås önskas.
Kockens kommentar
Löksås i sin enklaste form kallas bondsås, ursprungligen bestående av stekflott, hackad lök, mjöl och vatten. Numera förfinad md smör, mjölk eller grädde och annat.
Passar till
Buljong, såser, röror
- Buljonger, fonder
- Vita såser, bechamelsåser
- Ljusa såser, veloutesåser
- Mörka såser, skysåser
- Smörsåser ¤
- Hollandaisesåser
- Oljesås, majonnässåser
- Senapssåser
- Salladssås, dressing, pesto
- Tomatsåser, chilisåser
- Grillsåser, marinader
- Asiatiska såser
- Skum sås, vita krämer ¤
- Röror till mat och smörgås ¤
- (Efterrättssås >)