Enkel löksås, bondsås
Kalori- och GI:
            Kcal / 100 gram: 117
            Kcal / portion: 132
            GBR (GI) / port: 1
Recept: 396 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 3%
Fett: 8%
Kolhydrater: 8%
Fibrer: 1%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Ingredienser
Färdiga vita såser > Äts ej
Sås till ljust kött, fågel> Äts ej
...
![]()
Skapat av
Petter, Kockskolan
Tillagning (8 min )
- Finhacka lök.
 - Hetta upp matfett i stekpanna på medelvärme. Fräs löken mjuk och glansig i cirka 5 minuter utan att bränna.
 - Ströa över mjöl under omvispning. Klicka i lite smör under omvispning. Tillsätt mjölk under omvispning.
 - Låt småkoka några minuter och smaka av med salt och peppar.
 - Sila såsen om slät sås önskas.
 
Kockens kommentar
Löksås i sin enklaste form kallas bondsås, ursprungligen bestående av stekflott, hackad lök, mjöl och vatten. Numera förfinad md smör, mjölk eller grädde och annat.
Passar till
Buljong, såser, röror
- Buljonger, fonder
 - Vita såser, bechamelsåser
 - Ljusa såser, veloutesåser
 - Mörka såser, skysåser
 - Smörsåser ¤
 - Hollandaisesåser
 - Oljesås, majonnässåser
 - Senapssåser
 - Salladssås, dressing, pesto
 - Tomatsåser, chilisåser
 - Grillsåser, marinader
 - Asiatiska såser
 - Skum sås, vita krämer ¤
 - Röror till mat och smörgås ¤
 - (Efterrättssås >)