
Royal surprise smördegsbakelse
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 260

Kcal / portion: 871

GBR (GI) / port: 4
Recept: 3485 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 2%
Fett: 21%
Kolhydrater: 16%
Fibrer: 1%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Ingredienser
Om smördegsbakelser > Äts ej
Om laminerade degar > Äts ej
Så vispas grädde > Äts ej
...
![]()
Skapat av
Petter, Kockskolan
Tillagning (30 min + 30 min )
- Vispa grädde med socker och vanilj. Sätt i frysen tills grädden blivit halvstel av kylan (~30 minuter).
- Förvärm varmluftsugn på 200ºC, eller ugn utan varmluft till 220ºC. Ugnen måste ha uppnått rätt temperatur före gräddning.
- Grädda: Lägg smördegsplattorna på ugnsgaller. Sätt in i ugnen cirka 20 minuter, tills de svällt upp ordentligt, blivit fluffiga och fått färg.
- Fyllning: Rensa och skiva jordgubbarna. Häll florsocker i en kopp och tillsätt några droppar vatten under omrörning till en trögflytande smet.
- Montering: Dela smördegsplattorna på längden. Placera ett lager jordgubbar på plattans underdel. Täck med grädde och lägg på överdelen som ett lock. Häll florsockerglasyren över.
Kockens kommentar
Om vaniljstång i stället för extrakt: Dela vaniljstången på längden och skrapa ut innanätet, som läggs i grädden. Överbliven vanilstång kan förvaras i en strösockerskål för att ge smak. Ett enkelt hemlagat alternativ till smördeg är så kallad blixtsmördeg. Det ger luftigt bröd men inte lika frasigt (se dito recept). Läs mer > Om smördegar.