
Klassiska våfflor med jäst
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 269

Kcal / portion: 390

GBR (GI) / port: 4
Recept: 3118 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 3%
Fett: 18%
Kolhydrater: 23%
Fibrer: 1%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Tillagning (30 min + 40 min )
- Smet: Värm halva mängden mjölk till 37ēC (fingervarmt).
- Rör ut jästen i mjölken. Tillsätt mjöl och vispa till jämn smet. Tillsätt resten av mjölken.
- Låt jäsa i rumstemperatur minst 30 minuter.
- Smält matfett försiktigt det får inte koka. Låt svalna. Snabbkyl inte hett smör. Rör ner det avsvalnade smöret i smeten.
- Tillbehör: Vispa grädde och andra tillbehör.
- Grädda: Hetta upp ett våffeljärn. Pensla laggen med matfett första gången. Rör försiktigt om i smeten mellan gräddningarna.
- Häll på knappt 1 dl smet. Grädda våfflan gyllenbrun i 3-5 minuter. Undvik att öppna locket i förtid. Ta tid vad som behövs per våffla.
- Lägg över på galler, ej på varandra.
- Servera: Pudra gärna med lite florsocker. Servera med grädde, sylt eller bär.
Kockens kommentar
Våfflor med jäst är frasiga även sedan de kallnat, men tar längre tid att tillaga än bakpulvervåfflor som bör ätas nygräddade (se recept > Klassiska våfflor med bakpulver). Läs mer om våfflor > Så lagas våfflor.