Enkel söt rödvinssmörsås
Kalori- och GI:
            Kcal / 100 gram: 476
            Kcal / portion: 492
            GBR (GI) / port: 0
Recept: 1967 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 2%
Fett: 40%
Kolhydrater: 7%
Fibrer: 0%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Ingredienser
Sås till nöt, vilt, inälvor > Äts ej
Om vattenförändringar > Äts ej
Sås till nöt, vilt, inälvor > Äts ej
...
![]()
Skapat av
Petter, Kockskolan
Tillagning (20 min )
- Reducera: Koka ner ett enkelt rödvin, fond och soja till 1/3-dels mängd (minst hälften). Mindre mängd vin om ett smakrikare vin används.
 - Montera: Skär smör i bitar och vispa ner smör klickvis. När smöret löst sig i såsen till en slät sås, vispas nästa smörbit ner och så vidare till en slät och fin sås. Smaka av. Läs mer > Om smörsåser.
 - Såsen passar till stekt kött.
 
Kockens kommentar
Enligt mästerkocken Leif Mannerström skall en rödvinssås inte vara söt (se recept > Mannerstöms rödvinssås). Se alternativt recept > Beurre rouge.Vattenreduktion = bortkokad vätska. Detta för att få korrekt angivelse av såsmängd och näringsvärden. Läs mer, klicka på begreppet.
Buljong, såser, röror
- Buljonger, fonder
 - Vita såser, bechamelsåser
 - Ljusa såser, veloutesåser
 - Mörka såser, skysåser
 - Smörsåser ¤
 - Hollandaisesåser
 - Oljesås, majonnässåser
 - Senapssåser
 - Salladssås, dressing, pesto
 - Tomatsåser, chilisåser
 - Grillsåser, marinader
 - Asiatiska såser
 - Skum sås, vita krämer ¤
 - Röror till mat och smörgås ¤
 - (Efterrättssås >)