
Enkel söt rödvinssmörsås
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 476

Kcal / portion: 492

GBR (GI) / port: 0
Recept: 1967 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 2%
Fett: 40%
Kolhydrater: 7%
Fibrer: 0%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Ingredienser
Sås till nöt, vilt, inälvor > Äts ej
Om vattenförändringar > Äts ej
Sås till nöt, vilt, inälvor > Äts ej
...
![]()
Skapat av
Petter, Kockskolan
Tillagning (20 min )
- Reducera: Koka ner ett enkelt rödvin, fond och soja till 1/3-dels mängd (minst hälften). Mindre mängd vin om ett smakrikare vin används.
- Montera: Skär smör i bitar och vispa ner smör klickvis. När smöret löst sig i såsen till en slät sås, vispas nästa smörbit ner och så vidare till en slät och fin sås. Smaka av. Läs mer > Om smörsåser.
- Såsen passar till stekt kött.
Kockens kommentar
Enligt mästerkocken Leif Mannerström skall en rödvinssås inte vara söt (se recept > Mannerstöms rödvinssås). Se alternativt recept > Beurre rouge.Vattenreduktion = bortkokad vätska. Detta för att få korrekt angivelse av såsmängd och näringsvärden. Läs mer, klicka på begreppet.
Buljong, såser, röror
- Buljonger, fonder
- Vita såser, bechamelsåser
- Ljusa såser, veloutesåser
- Mörka såser, skysåser
- Smörsåser ¤
- Hollandaisesåser
- Oljesås, majonnässåser
- Senapssåser
- Salladssås, dressing, pesto
- Tomatsåser, chilisåser
- Grillsåser, marinader
- Asiatiska såser
- Skum sås, vita krämer ¤
- Röror till mat och smörgås ¤
- (Efterrättssås >)