
Egg Benedict - original (Ägg Bénédictine)
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 246

Kcal / portion: 663

GBR (GI) / port: 14
Recept: 2651 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 10%
Fett: 15%
Kolhydrater: 18%
Fibrer: 1%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Ingredienser
Färskäggstest > Äts ej
Om hollandaisesåser > Äts ej
Om English muffins > Äts ej
...
![]()
Skapat av
Petter, Kockskolan
Tillagning (10 min + 15 min )
- Baka engelska muffins, Se separat recept via länk nedan.
- Pochera ägg. Se recept > Pochera ägg. Länk nedan. Äggen måste vara purfärska och kan pocheras ett dygn i förväg.
- Tillred hollandaise (se recept via länk nedan). Alternativ sås > Mornaysås.
- Bräck (lättstek) kassler i panna.
- Lägg ett salladsblad på brödet, lägg på en kasslerskiva och häll på hollandaisesås. Toppa med pocherat ägg och vrid några varm med svartpepparkvarn över. Servera worcestershiresås och/eller HP-sås till rätten.
Kockens kommentar
Vad som är originalet är inte helt säkert, men detta recept bedömer vi vara originalet. Namnet bör vara Benedict inte Bénédictine som vanligen används, oavsett om det syftar på den helige Bénedict eller någon amerikan med detta namn (se nedan). I vart fall är det en klassisk rätt främst i USA ofta serverad som brunch-rätt. Då gärna tillsammans med "little clams" (små musslor) och förstärkt med en eller två Bloody Marys (som återställare efter en "arbetssam" lördagkväll). Gubbamat alltså!
Ingredienserna varierar också. Det är vanligare att man serverar béarnaise till i stället för hollandaise och kokt skinka i stället för kassler. Jämför recept > Svensk Ägg Bénédictine. Hursomhelst, de olika varianterna är alla goda.
Det finns många myter om rättens ursprung. T.ex: Bankmannen LeGrand Benedict klagade 1860 på Delmonico´s restaurant i New York att han var uttråkad på menyn. Kökschefen Charles Ranhofer svarade med att servera denna rätt. Eller: Wall Street-mäklaren Lemuel Benedict bad 1894 på Waldorf Hotel om toast, bacon, pocherade ägg och en skål hollandaise som botemedel mot en baksmälla. Hotelchefen Oscar Tschirky tillfogade senare receptet till menyn.
English muffins är något annat än de sockerkaksmuffins som vi är vana vid. Det ät ett platt vitt matbröd ("småfranska") som steks i panna (läs mer > Om Enlish muffins). Se recept via länk nedan.