
Bulgogi - koreansk biff
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 125

Kcal / portion: 684

GBR (GI) / port: 15
Recept: 2735 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 9%
Fett: 3%
Kolhydrater: 13%
Fibrer: 1%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Ingredienser
Kockskolan:
Om chilipasta > Äts ej
Om innertemperaturer > Äts ej
...
![]()
Skapat av
Petter, Kockskolan
Tillagning (1 tim + 48 tim )
- Dag 1 & 2: Blanda alla marinadingredienserna i en stor skål. Lägg i köttet och täck med plastfolie. Låt marinera i 24 timmar. Vänd på köttet och låt marinera i ytterligare 12 timmar.
- Dag 3: Sätt ugnen på 180°C.
- Ta ur köttet ur marinanden och låt rinna av någon minut i såll över marinadskålen. Spar marinden.
- Hetta upp panna med matfett på högsta värme och stek köttet cirka 2 minuter per sida.
- Sätt in köttet i ugn i cirka 35 minuter tills innertemperatur 57-59°C uppnåtts. Tag ut och låt köttet vila 15 minuter. Skär upp i tunna skivor.
- Koka under tiden ris enligt förpackning.
- Skölj och rensa brysselkålen från dåliga blad. Koka den i lättsaltat vatten i cirka 7 minuter, tills den är al dente, fortfarande fast. Lägg upp i serveringsskål och lägg på ett par klickar smör.
- Sås: Koka upp resterande marinad och blanda med steksky och oxfond.
Kockens kommentar
Bulgogi betyder på koreanska "eldkött". Det är marinerat kött som förr grillades över glödande träkol. I koreanska hem används numera ofta en flyttbar gasgrill som sätts mitt på bordet. Bordet fylls med sidorätter (branchas) i skålar, ris, färska grönsaker m.m. Kött brukar marineras i stora mängder för att räcka hela veckan. Currypasta är en chilipasta, läs mer > Om chilipasta.
Kärntemperatur kött ("innetemperatur"):
Stekgrader kött | Kärntemp. | Innerkött |
Röd ("blodig") | 45-50°C | Genomrött |
Rosaröd | 50-55°C | 75% rött |
Rosa | 55-60°C | Rosarött |
Medium | 60-65°C | Rosabrunt |
Välstekt | 65-70°C | Bunrosa |
Genomstekt | 70°C+ | Genombrun |
Kärntemperatur = när köttet bör tas ut ur ugn. Därefter eftersteker köttet något. Engelsk stekning (175°C) = röd kärna, brunt yttre kött, knaprig skorpa. Fransk stekning (ugn 125°C) = jämnare stekt.
Läs mer > Om innertemperaturer.