Pressylta
Lägg i inköpslistan Lägg i inköpslistan

Lägg till ingredienser

Antal portioner: 8

Kockskolan:

 

Om sylta >

 

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 

Pressylta

Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 332

Kcal / portion: 597

GBR (GI) / port: 0

Recept: 4778 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 26%

Fett: 26%

Kolhydrater: 0%

Fibrer: 0%

Portionsvikt: 180 gram

Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet

Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem

Ingredienser

Visa:
Kockskolan:

Om sylta > Äts ej

 

...

Skapat av
Pia, Kockskolan

Tillagning (3 tim + 10 tim )

  1. Två kilo kött med ben ger en stor sylta eller två små. Lägg fläsklägg, bog/bringa i en stor kastrull. Häll på vatten så att det täcker. Låt koka upp och skumma av väl under de första 10 minutrarna.
  2. Skala och klyfta lök. Tillsätt löken och övriga kokkryddor i kastrullen (2 tsk salt per liter vatten). Låt småkoka under lock tills köttet lossar från benet (cirka 1,5 timme). Tillsätt späck och svål efter halva koktiden.
  3. Grovkrossa kryddblandningen i mortel. Ta ur kött och ben och låt svalna något. Spar buljongen. Lossa svål från lägg och skilj kött, fett och ben åt. Grov­strimla eller grovskiva kött och fett, späcket skärs i tunna skivor.
  4. Doppa en handduk eller silduk i hett vatten, vrid ur och lägg den i en rundbottnad skål. Täck botten och kanter med fläsksvål (svålens utsida mot handduken). Överbliven svål kan med fördel mixas och användas som limmedel i syltan, men spar bitar för att täcka syltans överdel.
  5. Varva ner kött, fett, späck och mald svål, samt strö krydd­blandning mellan varven. Täck över med svål, dra ihop duken hårt och knyt ihop med snöre. Se till att syltan är jämnrund.
  6. Sänk ner duk med sylta i buljongkastrullen. Låt koka upp och sedan sjuda i 20 minuter på svag värme tills genomhet (90ºC). Kontrollera gärna med stektermometer.
  7. Ta ur syltan och låt den svalna. Lägg den sedan under press mellan tallrikar e.d. med tyngd ovanpå. Bäst är mellan skärbrädor som dras ihop med spännremmar. Ställ syltan i kylskåpet över natt.
  8. Lossa syltan och ta bort duken. Skär syltan i skivor och servera med kokt potatis, inlagda rödbetor och senap. Även god som smörgås­pålägg.

Kockens kommentar

I stället för fläsklägg kan man ta kalvlägg och i så fall byta ut kalvköttet till bogfläsk eller annat griskött till exempel ett halvt grishuvud. Ett halvt grishuvud motsvarar två fläsklägg och behöver koka i två timmar. Nylagad pressylta kan sparas i kylskåp i närmare en vecka eller 2-3 månader i frysen. Läs mer > Om sylta. Där framgår också Tore Wretmans olika recept på sylta.

Logga in

Användarnamn eller mailadress
Lösenord

Glömt lösenord
Bli medlem