Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 156

Kcal / portion: 546

GBR (GI) / port: 0
Recept: 3276 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 26%
Fett: 6%
Kolhydrater: 0%
Fibrer: 0%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Ingredienser
200°>1,5 tim+150° 2 tim
Innertemperatur ca 80°
...
![]()
Skapat av
Petter, Kockskolan
Tillagning (3 tim )
- Sätt ugnen på önskat gradtal. Skölj fågeln ut- och invändigt, torka av den. Salta och peppra den inuti och utanpå. Fyll med ev. fyllning, men inte för hårt. Lägg den på en ugnsfast plåt och bind ihop den.
- Sätt in i ugn. Pensa kalkonen då och då med smält matfett. Tag ut kalkonen efter cirka en timme och täck med folie för att bevara den saftig.
- Tag av folien cirka en halvtimme innan kalkonen är klar, för att få en knaprig yta. Kalkonen är klar när innertemperaturen är cirka 80°C. Pröva om kalkonen är klar genom att skära ett snitt i lårvecket. När klar köttsaft rinner ut är kalkonen färdig.
- Låt kalkonen vila övertäckt 30 minuter utanför ugnen. Häll gärna av skyn och red den till en god sås.
Kockens kommentar
Lägre stektemperatur ger saftigare kött, men längre stektid. Hög+låg temperatur ger knaprig yta och saftigt kött. Köttrester kan användas till smörgåsar, i sallader, soppor och pajer.