
Ättiksströmming - inlagd strömming
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 140

Kcal / portion: 686

GBR (GI) / port: 1
Recept: 686 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 13%
Fett: 7%
Kolhydrater: 5%
Fibrer: 1%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Tillagning (20 min + 24 tim )
- Lägg ingredienserna till ättikslagen i en kastrull och ge det ett uppkok så smälter sockret lättare. Låt svalna.
- Blanda mjöl med salt och peppar. Vänd strömmingsfiléer i mjölblandningen.
- Hetta upp smör i panna på medelhög värme och stek strömmingen gyllenbrun i omgångar. Lägg över på fat för att svalna.
- Skala och finskiva rödlök i ringar.
- Varva strömming och lök i serveringsskål och slå över ättiksblandningen. Vätskan skall precis täcka.
- Låt stå i kylskåp i minst ett dygn innan servering. Hållbar i kylskåp i cirka en vecka.
Kockens kommentar
Ättikslag: Fördelning vatten 3, socker 1,5 och ättikssprit 1 ger en klassisk ganska syrlig inläggning utan att vara för söt. Den kan vara väl syrlig för vissa personers smak. Minska ättikan något vid behov.
Tillval: Panering i rågmjöl är klassiskt men annat mjöl som vetemjöl går också bra. Halvklassiskt är att blanda mjöl med ströbröd som planering. Persilja förekommer i flera recept, även dill förekommer. Rödlöken bör vara rå, men fräst gul lök förekommer som smaksättare. Undvik att i så fall tillsätta stekfettet som ger grumligt spad. Råstrimlad eller tärnad morot förekommer vilket ger färg och smak.