
Quiche lorraine, klassisk fransk fläskpaj
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 346

Kcal / portion: 1466

GBR (GI) / port: 11
Recept: 5862 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 12%
Fett: 24%
Kolhydrater: 20%
Fibrer: 1%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Tillagning (1 tim + 1 tim )
- Pajdeg: Tillred en pâte brisée (fransk pajdeg). Se recept via länk nedan. Sammanfattning: Massera ihop kallt smör skuret i tärningar med mjöl till en smulig massa. Blanda med ägg och hälften av vattnet. Degtesta. Tillsätt mer vatten vid behov. Linda in i plastfilm och lägg 1 timme i kylskåp.
- Sätt ugnen på 180°C.
- Fyllning: Finhacka fläsk och skinka. Lättstek fläsket på medelhög värme i en panna tills det börjar ta lite färg. Låt rinna av på hushållspapper.
- Vispa ägg med crème fraiche. Krydda med muskot och peppar.
- Kavla ut degen och täck en form (enligt pâte brisée).
- Fördela fläsk och skinka i pajformen. Häll över äggblandningen. Riv hårdost över pajen.
- Grädda mitt i ugn cirka 40 minuter. Servera pajen varm.
Kockens kommentar
Lorraine ligger i nordöstra Frankrike intill Champagne och Alsace. Rättens namn efter distriktet och sägs ha skapats av en bagare i Nancy någon gång på 1500- talet. Orginalet är med rökt sidfläsk och utan ost (som smugit sig in senare).