
Wallenbergare original
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 204

Kcal / portion: 1136

GBR (GI) / port: 6
Recept: 4543 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 6%
Fett: 15%
Kolhydrater: 10%
Fibrer: 1%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Ingredienser
Om köttbullar, färsbiffar > Äts ej
Om Hagdahl > Äts ej
Om Julius Carlsson > Äts ej
...
![]()
Skapat av
Werner Vögeli
Tillagning (45 min )
- Köttfärsen skall vara finmald (3 gånger genom fina skivan på köttkvarnen). Helst av kalvinnanlår och absolut fri från senor och fett. Ställ in i kylskåpet, den skall helst vara iskall.
- Blanda färs med salt, peppar, äggulor i en bunke. Tillsätt kall grädde lite i taget under hård omrörning med träslev. Låt färsen vila en stund.
- Skala och koka potatis. Mosa med potatisstöt och tillsätt en klick smör och grädde till lagom konsistens. Smaka av med salt, peppar.
- Riv brödskivorna på ett rivjärn eller med hjälp av en mixer. Strö ut hälften på ett smörpapper.
- Dela färsen i portionsdelar. Platta ut till runda biffar cirka 1,5 centimeter tjocka (plattare än på bilden ovan). Strö över resten av brödsmulorna på biffarna.
- Värm ärterna hastigt i kokande vatten.
- Värm en stekpanna och lägg i smör. Stek Wallenbergarna gyllenbruna försiktigt på svag värme, cirka 4 minuter på var sida. Lägg upp.
- Fräs ur pannan med ytterligare en smörklick och häll det genom en sil över Wallenbergarna.
- Servera med mos, äter och rårörda lingon.
Kockens kommentar
Traktören Tore Wretman lär ha sagt att en Wallenbergare bör innehålla kalvbräss för att förhöja både smak och textur.
Wallenbergare sägs ha tillkommit när Marcus Wallenberg d.ä., inspirerad från en utlandsresa på 1930-talet, bett köksmästaren Julius Carlsson på restaurang Cecil i Stockholm att tillaga en rätt av hackad kalvfilé. Läs mer > Om Julius Carlsson. En annan version är att rätten är uppkallad efter Amalia Wallenberg, dotter till Charles Emil Hagdahl (se dito), som sägs ha skapadt anrättningen. Vad som däremot är säkert är att rätten på bilden är tillagad i ugn av Petter Thoen, Kockskolan.