
Sjömansbiff - Boeuf Nelson - Bryggarbiff
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 89

Kcal / portion: 480

GBR (GI) / port: 6
Recept: 1919 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 10%
Fett: 2%
Kolhydrater: 7%
Fibrer: 1%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Ingredienser
Så bräseras nötbog > Äts ej
Landskapsrätter > Äts ej
Om bräsering > Äts ej
...
![]()
Skapat av
Petter, Kockskolan
Tillagning (1 tim 30 min )
- Putsa och skär köttet i cm-tjocka skivor. Platta ut dem helt lätt.
- Skala potatis och lök. Skär potatisen i tjocka skivor och löken tunt.
- Bryn eller fräs löken mjuk några minuter i smör i en stekpanna. Ta upp löken.
- Bryn köttskivorna ett par minuter på båda sidorna och krydda med salt och peppar.
- Häll på öl, vatten eller buljong. Tillsätt lagerblad och timjan. Lägg på lock och låt småputtra i 10 minuter.
- Varva potatis, kött och lök i en gryta eller eldfast form. Potatis skall ligga underst och överst. Häll på vätskan från stekpannan och tillsätt mer så att det täcker ingredienserna.
- Låt sjuda under lock på svag värme i 40-60 minuter tills köttet är mört.
- Servera direkt ur grytan. Garnera med hackad persilja.
Kockens kommentar
Sjömansbiff är en klassisk maträtt tillagad av skivad fransyska, ytter- eller innanlår som kokas i (mörkt) öl tillsammans med potatis, lök och kryddor. "Sjöman" för att det var praktiskt på båt att tillaga ingredienserna samlat i en gryta och för att öl var den vätska som fanns tillgängligt (i brist på färskt vatten). I England kallas rätten Boeuf Nelson efter sjöamiralen lord Nelson (som besegrade fransmännen vid Trafalgar). Bryggarbiff är en snarlik variant av sjömansbiff. Läs mer > Om grytbiffar. Sjömansbiff har utsetts av ICA Buffé till Blekinges landskasprätt (läs mer > Svenska landskapsrätter).