
Blinier med lax (förrätt)
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 202

Kcal / portion: 415

GBR (GI) / port: 1
Recept: 1661 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 9%
Fett: 13%
Kolhydrater: 12%
Fibrer: 0%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Ingredienser
Lax varmrökt 200.0 gram 20%
Crčme fraiche el. gräddfil 2.0 dl 39%
Gräslök 1.0 knippe 1%
...
![]()
Skapat av
Kockskolan
Tillagning (30 min + 1 tim 15 min )
- Skär laxen i strimlor. Finhacka gräslöken.
- Skilj på äggula och äggvita i varsin skål.
- Värm mjölk till ca 37°C (fingervarmt). Smula och rör ut jästen i mjölken.
- Tillsätt mjöl, gräddfil, salt och äggula. Vispa till jämn smet. Täck med duk. Låt jäsa 0,5-1 timme i rumstemperatur.
- Vispa äggvitan till hårt skum. Vänd ner äggvitan i smeten.
- Grädda halvstora (12 cm) runda plättar på medelvärme. Vänd plättarna när de jäst upp och stelnat. Grädda ett par minuter på andra sidan.
- Serveras varm med lax och crčme fraiche blandat med gräslök.
Kockens kommentar
Blinier på ryskt vis serveras med smetana (rysk sur grädde), äkta rysk störkaviar och/eller med rökt lax i småbitar. Smetana finns inte att köpa i butik, men kan enkelt lagas (kräver dock 3 dagars förberedelsetid).
Förrätter
- Brödförrätt
- Salladsförrätter ¤
- (Sallad till maten >)
- Gröna förrätter
- Kall förrättssoppa
- Varm förrättssoppa
- Blini-, crepes-, våffelförrätt
- Fiskförrätter
- Förrätt med räkor, kräftor
- Hummerförrätter
- Krabbförrätter
- Förrätt med musslor
- Ostronförrätter ¤
- Övriga skaldjursförrätter
- Köttförrätter
- (Sillrätter >)