
Citronpaj med mandelspån
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 235

Kcal / portion: 474

GBR (GI) / port: 1
Recept: 3789 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 5%
Fett: 16%
Kolhydrater: 17%
Fibrer: 1%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Ingredienser
Om söt pajdeg > Äts ej
Så vispas ägg > Äts ej
Om vaniljsås, äggkräm > Äts ej
...
![]()
Skapat av
Sofia
Tillagning (1 tim + 1 tim )
- Deg: Knåda ihop alla ingredienser i en bunke, eller använd matberedare med kniv. Se alternativ nedan. Låt degen vila i kylskåp minst 30 minuter.
- Fyllning: Riv citronskal och pressa juice. Koka upp mjölk och citronjuice. Stäng av plattan.
- Vispa äggulor och florsocker fluffigt. Rör ner citronskal och vispa sedan ner äggblandningen i mjölken. Låt sjuda på lägsta värme under vispning tills den tjocknat något. Krämen får inte koka, då skär den sig. Ställ in krämen i kylen för att svalna.
- Sätt ugnen på 225ºC.
- Paj: Kavla ut pajdegen på mjölat bakbord till två lika stora runda plattor. Klä en rund pajform med den ena plattan och lägg i citronkrämen. Lägg på den andra plattan och nyp ihop kanterna. Pensla med uppvispat ägg. Strö över mandelspån.
- Grädda pajen i nedre delen av ugnen i 10 minuter. Flytta sedan upp den till mitten av ugnen och grädda i ytterligare cirka 15 minuter. Täck med folie i slutet av gräddningen så att inte mandelspånen blir brända.
- Servera: Garnera med en citronskiva och citronmeliss. Servera med vaniljsås.