Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 242

Kcal / portion: 224

GBR (GI) / port: 10
Recept: 1345 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 3%
Fett: 15%
Kolhydrater: 21%
Fibrer: 5%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Ingredienser
Så friteras rotfrukter > Äts ej
Fritös > Äts ej
Fettupptag vid fritering Äts ej
...
![]()
Skapat av
Petter, Kockskolan
Tillagning (20 min )
- Välj fast potatissort. Tvätta den noga och låt skalet sitta kvar.
- Skiva potatisen mycket tunt t.ex. med osthyvel.
- Lägg i bunke och skölj ordentligt i kallt vatten. Ställ sedan bunken med vatten och potatisskivorna i kylskåpet i en halvtimme eller mer för att uppnå bästa resultat.
- Ta ut och låt chipsen rinna av. De måste vara torra, annars sprätter rejält. Torka av mellan hushållspapper eller handduk. Arbeta snabbt. Chipsen skall förbli kalla.
- Värm oljan till 180°C. Läs mer > Så friterar man.
- Fritera potatisflarnen tills de fått en fin gyllenbrun färg, i 3-5 minuter. Fiska upp chipsen med hålslev och lägg på hushållspapper för fettavrinning. Salta genast.
Kockens kommentar
Näring: När potatisskivor friteras försvinner merparten av potatisens vatten, samtidigt som chipsen absorber stekfett. För att näringsberäkning skall bli korrekt i recept måste man välja ingrediensen "Potatis till chips" och ange tillagningsmetod "stek", samt välja vara "Fettupptag frityrolja" och ange 0,9 dl per kilo rå potatis. Läs mer > Så friteras rotfrukter.