
Sousvidekokt reninnanlår med rödvinssås
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 154

Kcal / portion: 1104

GBR (GI) / port: 1
Recept: 4414 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 8%
Fett: 9%
Kolhydrater: 6%
Fibrer: 1%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Tillagning (2 tim )
- Sätt ugnen på 100°C.
- Kött: Rulla in köttet i plastfolie och sedan i aluminiumfolie. Sätt i ugn cirka 1 timme, till innetemperatur är 60-65°C.
- Sätt ugnen på 150°C.
- Gratäng: Skala och hacka potatis, lök och vitlök. Lägg i kastrull. Tillsätt mjölk, grädde, salt och peppar. Låt småkoka tills krämigt. Häll över i en ugnssäker form och ställ in i ugn i cirka 20 minuter, tills fin gyllenbrun färg.
- Sås: Koka ner vinet tills 2/3-delar återstår. Tillsätt socker, fond, soja och koka in det i ytterligare några minuter. Vispa ner smör klickvis. När de första klicken löst sig i såsen, ta en ny klick. Smaka av med salt. Vispa ner lite matlagningsmjöl om tjockare sås önskas. Rör om i 3-5 minuter. Såses skall dock vara lättflytande.
- Tillbehör: Ansa rotsaker/grönsaker och skär i bitar. Koka upp vatten och förväll. Morötter i 5 minuter, broccoli och sparris 2 minuter.
- När köttet är klart i ugnen, ta ut och bryn runt om i en panna på högsta värme.
Kockens kommentar
Sous vide (fr. sous vide = "i tomrum") är en speciell tillagningsmetod där varan vakuumförpackas i plastpåse som sedan sjudes i vatten på låg värme (55-60°C) i flera timmar. Man måste då ha tillgång till vakuummaskin och helst också en speciell kokapparat. Läs mer > Om sousvide. Där finns också film som visar tillagningssättet. Det här receptet är en variant när man inte har tillgång till rätt utrustning.