Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 132

Kcal / portion: 787

GBR (GI) / port: 6
Recept: 3147 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 11%
Fett: 4%
Kolhydrater: 8%
Fibrer: 1%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Tillagning (2 tim )
- Sätt ugnen på 175°C.
- Putsa köttet rent från ytliga hinnor och senor. Bind ihop till en rund stek.
- Klappa in kryddorna i köttet och lägg det i en ugnsfast form.
- Ställ in i ugn. Låt stå till innertemperatur 68°C (eller 75°C se not) innertemperatur, cirka 1 timme/kg. Ös köttet några gånger under stekning.
- Låt köttet vila cirka 20 minuter efter tillagning.
- Tillbehör: Skala och skär potatisen i rektangulära rutor. Stek den på medelhög värme i olja cirka 30 minuter, tills den fått fin gyllenbrun färg och en knaprig yta. Strö över fingersalt.
- Sås: Koka upp rödvin med steksky. Tillsätt gelé och kryddor. Låt såsen koka på medellåg värme i cirka 5 minuter. Vispa ner lite smör.
- Stek rödlök mjuk i lite smör cirka 5 minuter på medelvärme. Tillsätt portvin och låt småkoka i några minuter.
- Skålla och skala under tiden tomaterna. Ta ur och släng innanmätet. Skär i bitar.
Kockens kommentar
Hälsa: Vildsvin liksom annan fläskkött kan innehålla trikiner som kan ge en mycket obehaglig magsjukdom, trikinos (läs mer > Parasiter i kött). Kött som saluförs skall vara veterinärbesiktigat och fritt från trikiner. Är köttet inte besiktigat skall det hettas upp till minst 75ºC för att döda eventuella trikinerna.