
Boeuf bourguignon - burgundisk köttgryta
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 183

Kcal / portion: 722

GBR (GI) / port: 5
Recept: 2887 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 13%
Fett: 8%
Kolhydrater: 10%
Fibrer: 1%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Ingredienser
Så reds sås > Äts ej
Om grytor > Äts ej
Om pot au feu > Äts ej
...
![]()
Skapat av
Kockskolan
Tillagning (30 min + 2 tim )
- Förbered: Till rätten behövs en stor emaljerad och eldfast gryta eller stekkastrull. Gjutjärnsgryta missfärgar och ger bismak till syrliga rätter (vin). Alltså, inte som på bilden ovan.
- Skala lök (skiva om stor lök). Skär fläsket i strimlor och köttet i bitar. Något ox- eller kalvben med märg får gärna medfölja. Ger mustighet.
- Stek: Hetta upp en stor gryta och bryn fläskstrimlorna på medelhög värme tills de fått färg, eventuellt med lite matolja.
- Tag ur fläsket och tillsätt lite matfett. Fräs lök på medelvärme tills den fått lite färg. Lägg åt sidan.
- Höj till högsta värme och stek köttbitarna hastigt runt om till fin stekyta. Salta och peppra.
- Koka: Tag ur köttet och häll i konjak, vin och vatten i grytan. Låt koka i några minuter. Lägg i köttet och koka upp. Låt sedan sjuda i cirka 1 timme under lock på svag värme.
- Dela större svamp i mindre bitar. Bryn svamp i matfett hög värme. Lägg åt sidan.
- Provsmaka köttet att det nästan är klart. Tillsätt fläsk, lök, svamp och timjan. Låt sjuda i ytterligare 20 minuter, eller mer. Smaka av med citronjuice och lyft ur ingredienserna när köttet är mört.
- Redning: Sila av spadet, lägg köttet åt sidan. Koka upp köttspadet i grytan, sänk sedan till medellåg värme. Rör ut arrowrot i lite vatten, som hälls i grytan under omröring. Sjud cirka 2 minuter tills såsen tjocknar. Lägg tillbaka köttet. Värm upp. Smaka av med kryddor.
Kockens kommentar
Detta är ett förenklat recept av rätten. För klassisk tillagning se recept > Boeuf bourguignon-bourguignonne ā la Julia Child via länk nedan.
Koktid köttgrytor: Det kan ta 1 till 4 timmar att tillaga en gryta beroende på köttkvalité. Bäst och säkrats är att tillaga grytor i förväg, gärna dagen innan. Då riskerar man inte segt kött när måltiden skall serveras. Köttet mår tvärtom bra av vila och uppvärmning på nytt. Läs mer > Så lagas köttgrytor.