Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 41

Kcal / portion: 60

GBR (GI) / port: 0
Recept: 240 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 2%
Fett: 2%
Kolhydrater: 3%
Fibrer: 1%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Tillagning (25 min )
- Förväll färsk spenaten i kokande vatten 1-2 minuter. Skölj den i kallt vatten och låt rinna av väl. Pressa spenaten i sil, handduk eller hushållspapper för att få ut mer vätska. Fryst spenat tinas och kramas hårt för att få ut vätska. Spenaten bör vara ganska torr när den blandas med såsen.
- Finhacka spenaten eller mixa i beredare.
- Fräs spenaten i en panna med matfett 1-2 minuter på medellåg värme.
- Tillred en tjockflytande bechamel (vit grundsås). Se separat recept.
- Såsen tillsätts varan, inte tvärtom, för att man på det sättet får lagom mängd sås i förhållande till mängd vara.
- Låt stuvningen bli varm under ständig omrörning. Späd med mjölk om för tjock. Salta och peppra.
Kockens kommentar
Stuvad spenat är klassiskt tillbehör till bland annat rökt lax. Se recept > Alspånsrökt lax. Färsk spenat innehåller oxalsyra och bör förvällas (fryst är förvälld). Undvik varmhållning, smak och färg förändras snabbt. Stuvad spenat passar till många kött- fisk- och äggrätter.
Grönt till maten
- Grönsakssallader ¤
- (Salladsförrätter >)
- (Salladssås, dressing >)
- Salsasallader ¤
- Kål- och råkostsallader ¤
- Kokta grönsaker
- Kokta rotfrukter
- Grön mousse, puré, paté
- Stuvat grönt
- Grönt i ugn
- Stekt, wokad grönt
- Grillat grönt
- Friterat grönt
- (Röror till mat & smörgås >)
- (Inlagt- & marinerat >)
- (Geléer & fruktinläggn. >)