Kalori- och GI:
            Kcal / 100 gram: 41
            Kcal / portion: 60
            GBR (GI) / port: 0
Recept: 240 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 2%
Fett: 2%
Kolhydrater: 3%
Fibrer: 1%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Tillagning (25 min )
- Förväll färsk spenaten i kokande vatten 1-2 minuter. Skölj den i kallt vatten och låt rinna av väl. Pressa spenaten i sil, handduk eller hushållspapper för att få ut mer vätska. Fryst spenat tinas och kramas hårt för att få ut vätska. Spenaten bör vara ganska torr när den blandas med såsen.
 - Finhacka spenaten eller mixa i beredare.
 - Fräs spenaten i en panna med matfett 1-2 minuter på medellåg värme. 
 - Tillred en tjockflytande bechamel (vit grundsås). Se separat recept.
 - Såsen tillsätts varan, inte tvärtom, för att man på det sättet får lagom mängd sås i förhållande till mängd vara.
 - Låt stuvningen bli varm under ständig omrörning. Späd med mjölk om för tjock. Salta och peppra.
 
Kockens kommentar
Stuvad spenat är klassiskt tillbehör till bland annat rökt lax. Se recept > Alspånsrökt lax. Färsk spenat innehåller oxalsyra och bör förvällas (fryst är förvälld). Undvik varmhållning, smak och färg förändras snabbt. Stuvad spenat passar till många kött- fisk- och äggrätter.
Grönt till maten
- Grönsakssallader ¤
 - (Salladsförrätter >)
 - (Salladssås, dressing >)
 - Salsasallader ¤
 - Kål- och råkostsallader ¤
 - Kokta grönsaker
 - Kokta rotfrukter
 - Grön mousse, puré, paté
 - Stuvat grönt
 - Grönt i ugn
 - Stekt, wokad grönt
 - Grillat grönt
 - Friterat grönt
 - (Röror till mat & smörgås >)
 - (Inlagt- & marinerat >)
 - (Geléer & fruktinläggn. >)