
Crępes ā la prins Bertil
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 227

Kcal / portion: 1543

GBR (GI) / port: 14
Recept: 3086 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 10%
Fett: 14%
Kolhydrater: 14%
Fibrer: 1%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Ingredienser
Om pannkakor > Äts ej
Så lagas pannkakor > Äts ej
Läs om Tore Wretman > Äts ej
...
![]()
Skapat av
Kockskolan
Tillagning (30 min + 2 tim )
- Fransk crępessmet (läs mer > Crępes salées). Blanda vätska, ägg och salt i en bunke. Vispa ner mjöl, lite i taget, till en klimpfri smet. Smält smör och tillsätt. Smeten skall vara som ovispad grädde i konsistens. Ställ in i kylskåpet i 2 timmar.
- Grädda: Fetta in en panna tunt med olja. Grädda crępes på medelhög värme. Lägg åt sidan på fat. Crępes kan förberedas i god tid.
- Hollandaise: Tillaga såsen enligt separat recept (via länk nedan).
- Sätt ugnen på 250°C.
- Fyllning: Rensa räkor och finhacka dill. Blanda detta med hollandaise.
- Fördela 2-3 rågade matskedar fyllning per crępes. Rulla ihop. Lägg på lätt smord plåt. Grovriv ost över. Lägg på en klick smör.
- Gratinera cirka 10 minuter högt upp i ugnen, tills osten fått fin färg.
Kockens kommentar
Prins Bertil Bernadotte (1912-1997) var prins av Sverige och tidvis ställföreträdande regent. Prinsen hade stort intresse av idrott, motorsport och mat. Källarmästaren Tore Wretman som skapat receptet var god vän med prisen.