
Crępes med skaldjursstuvning
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 186

Kcal / portion: 947

GBR (GI) / port: 5
Recept: 2840 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 10%
Fett: 10%
Kolhydrater: 13%
Fibrer: 1%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Tillagning (30 min + 30 min )
Detta är ett "svenskt" crępesrecept. Önskas extra tunna crepes på franskt vis, se recept > Crępes salée.
- Smet: Vispa samman mjölk, ägg och salt. Vispa ner vetemjöl lite i taget till en jämn smet. Ställ smeten kallt i en halvtimme eller mer (2 timmar).
- Smält fett i panna och vispa ner i smeten. Stek crępes på medelhög värme.
- Sätt ugn eller grill på 250°C.
- Fyllning: Smält lite matfett i en kastrull. Ta av från plattan och vispa ner mjöl. Tillsätt grädde, fond och lite vatten. Koka cirka 4 minuter tills ganska fast. Tillsätt skaldjur, eventuellt skurna i mindre bitar.
- Sätt ugn eller grill på 250°C
- Fördela 2 rågade matskedar fyllning per crępes. Rulla ihop. Lägg på lätt smord plåt/ungsfat. Riv ost och strö över.
- Gratinera 7-15 minuter högt upp i ugnen, tills osten fått fin färg.
Kockens kommentar
Flertalet skaldjur passar till. I vårt exempel har vi använt färska räkor, men det går också bra med skaldjur på burk. Därvid används burkspad i stället för vatten och koncentrerad fond.