
Hemkokta sötvattenskräftor
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 69

Kcal / portion: 276

GBR (GI) / port: 0
Recept: 276 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 16%
Fett: 1%
Kolhydrater: 1%
Fibrer: 0%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Tillagning (1 tim 40 min + 10 tim )
- Kontrollera att alla kräftor är levande. Sträck ut stjärten och knacka på skalet. Stjärten skall då hastigt böjas in.
- Skölj kräftorna noga i kallt vatten. Koka upp vatten, salt, socker, dillkronor och anis. Låt koka 5-10 minuter.
- Lägg ner kräftorna i det häftigt kokande vattnet. Koka i omgångar om större mängder. Koka 8-10 minuter på högsta värme från det att vattnet på nytt kokat upp.
- Stjälp upp kräftor och lag i en hink och låt kräftorna kallna i kylskåp, helst över natt. Eller ställ hinken i kallt vatten.
- Ta bort dillkvistarna. Lägg upp på fat. Garnera med färska dillkronor. Servera bröd och ost till. Kryddost är klassiskt.
Kockens kommentar
I andra recept kan varierande kryddning förekomma till exempel anis, fänkål och kummin. Vanligt bland annat i Skåne. Från början har detta varit ett sätt att kamouflera unken smak som kräftan kan ha i övergödda vattendrag.
Kräftor kan frysas i sitt spad. Bör tinas långsamt i kylskåp. Kokta kräftor kan sparas i kylskåp ett par, tre dagar. Ta inte med fingrarna i kräftor som skall sparas utan använd ren tång. Läs mer i Varuakta > klicka på ingrediens Kräftor.