
Kanderade juläpplen med, eller utan mandelfyllning
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 212

Kcal / portion: 464

GBR (GI) / port: 19
Recept: 1857 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 1%
Fett: 3%
Kolhydrater: 45%
Fibrer: 1%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Ingredienser
Strösocker 3.0 dl 62%
Vatten 1.0 dl 0%
Ättikssprit 12% 1.0 tsk 0%
...
![]()
Skapat av
Kockskolan
Tillagning (40 min )
- Blanda socker, vatten och ättika i en kastrull. Koka upp och låt sockerlagen koka ordentligt (=140°C), cirka 15 minuter. Gör knäckprov. Rör om regelbundet med träslev. Varning för het glasyr.
- Gnid äpplet blankt med en handduk. Olja in några tallrikar.
- Kärna ur äpplen med en urkärnare (=rakt hål genom äpplet) och fyll hålet med mandelmassa. Stick in en träpinne snett i äpplet genom fruktköttet. Alternativt kan man strunta i urkärning och mandelmassan.
- Snurra äpplena i glasyren, hjälp till med sked. Ställ över på oljade tallrikar. När glasyren börjar stelna ställs kastrullen åter på plattan för att få rätt värme.
Kockens kommentar
Knäckprov: Doppa slevskaftet i lagen och sedan i iskallt vatten. Blir glasyren hård och skör som glas = färdig.
Förr i tiden var ett sparat höstäpple en populär julklapp till barnen.