
Mjuk chokladkola med apelsinsmak
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 365

Kcal / portion: 3660

GBR (GI) / port: 66
Recept: 3660 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 1%
Fett: 18%
Kolhydrater: 48%
Fibrer: 0%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Tillagning (45 min )
- Smält smöret i en tjockbottnad kastrull.
Tillsätt grädde, socker och sirap. Koka utan lock. Rör om då och då. - Koktid 20-30 minuter beroende av hur bred kastrullen är (bred = kortare tid).
Kolan är klar när temperaturen nått 124°C. Testa genom att göra s.k. kulprov. - Riv skalet på apelsin och rör ner. Hacka chokladen och tillsätt. Ta av grytan från värmen. Chokladen får inte koka. Rör om tills chokladen smält helt.
- Klä en form (cirka 18x20 cm) med smörpapper. Häll smeten i formen. Låt smeten kallna. Skär i bitar cirka 1,5 x 4 cm. Förvaras kallt.
Kockens kommentar
Kulprov: Droppa lite av smeten i iskallt vatten. Kan man sen rulla smeten med fingertopparna till en seg halvhård kula, så är kokningen klar. Variera smaksättningen efter behag t.ex. med citronskal, eller vanilj.