Punschrulle, dammsugare, filmrulle, trådrulle
Lägg i inköpslistan Lägg i inköpslistan

Lägg till ingredienser

Antal: 20

Mönsterkavel

 

 

Så smälts choklad >

 

 

Om bakelser >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 

Punschrulle, dammsugare, filmrulle, trådrulle

Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 439

Kcal / portion: 344

GBR (GI) / port: 6

Recept: 6885 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 5%

Fett: 23%

Kolhydrater: 50%

Fibrer: 1%

Portionsvikt: 78 gram

Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet

Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem

Ingredienser

Visa:

Mönsterkavel Äts ej

Så smälts choklad > Äts ej

Om bakelser > Äts ej

...

Skapat av
Kockskolan

Tillagning (30 min + 1 tim )

Punschrulle görs traditionellt av sockerkakssmulor. 5 dl motsvarar ½ vanlig sockerkakstårta som tillreds i förväg (ej tidsberäknad, se recept via länk nedan). Alternativt kan kaksmulor användas. För barnvänligare smak byt ut punschen till några teskedar vanillinpulver. Se film, klicka på "Manuela" under bilden.

  1. Fyllning: Blanda ingredienserna till en jämn smet. Smeten skall vara ganska fast, varken lös eller hård. Dela degen i klumpar motsvarande 4 dammsugare (5 per 20st). Rulla varje bit till fingertjock cirka 20 cm lång. Plasta in och lägg i kylskåp 1 timme (alternativt spritsas smeten).
  2. Marsipan: Färga marsipanen med sockerkulör i valfri färg. Grön + gul ger klassisk mossgrön färg.
  3. Forma: Pudra bakbordet med potatismjöl för att inte marsipanen skall kleta fast (ej florsocker). Kavla ut marsipanen i en rektangel 1½-2 mm tock, där ena sidan skall vara något bredare än 20 cm. Har man mönsterkavel kan man som i filmen och på bilden få vackert mönster. Rakskär kanten. Borsta bort överflödigt mjöl. Pensla marsipanen med uppvispad ägg.
  4. Lägg en chokladrulle intill den raka kanten. Rulla in den ett varv och rakskär så att marsipanen kommer kant i kant eller precis täcker. Rulla korven jämn. Skär i 4 bitar. Fortsätt med nästa rulle.
  5. Choklad: Smält choklad försiktigt, den får inte bli för varm (läs mer > Så smälts choklad). Doppa ena änden på dammsugaren och lägg på smörpapper med skarven nedåt för att stelna. Doppa sedan den andra änden.
  6. Förvaras svalt och torrt i en vecka. I kylskåp blir de fuktiga.

Kockens kommentar

En punschrulle är standardmässigt grön med choklad­fyllning, men kan varieras på allehanda sätt. I stället för sockerkakssmulor kan kaksmulor användas. Marsipanen kan färgas som man vill och räfflas som i filmen. Smaksättning kan vara med nötter eller krossad polkagris och så vidare.

Punchrulle
är ett svenskt klassiskt bakverk samman­hängande med den svenska punchens storhetstid på 1800-talet, men dess ursprung är inte känd. Det finns marsipanrullar av liknande slag i andra länder som Danmark (træstammer) som innehåller rom i stället. I Nederländerna (mergpijpje) och Spanien (hueso de santo). Vem som inspirerat vem är oklart. En engelsk punsh-roll avser dock "Swedish damm­sugare".

Skrönor: En punschrulle kallas också för "damm­sugare" som omges av allehanda nedsättande skrönor - att smulorna sugits upp från bagerigolvet, att punschen döljer mögel, att det var en krisprodukt under andra världskriget med mera. Den är inte heller uppfunnen av Delikato som är storproducent av produkten, vilket ibland påstås. Innan det blev en dammsugare kallades bakverket i början av 1900-talet för filmrulle och dessförinnan för trådrulle. Den fick namnet dammsugare för att den liknar en gammaldags dammsugare.

Passar till

Vanlig sockerkakstårta

Logga in

Användarnamn eller mailadress
Lösenord

Glömt lösenord
Bli medlem