
Saftiga lussebullar med kesella
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 272

Kcal / portion: 5583

GBR (GI) / port: 268
Recept: 5583 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 7%
Fett: 7%
Kolhydrater: 44%
Fibrer: 2%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Ingredienser
Garnering:
Russin 1.0 dl 3%
Ägg till pensling 1.0 styck 1%
...
![]()
Skapat av
Anne, Kockskolan
Tillagning (1 tim 40 min )
- Sätt ugnen på 225ºC. Låt smöret bli rumsvarmt. Smula jäst i en bunke.
- Häll mjölk och kesella i kastrull och värm till fingervarmt (37ºC). Tag av från plattan och rör ner i bunken så att jästen löser sig.
- Rör ner saffran, salt, sirap och mjöl. Tillsätt smör i omgångar. Arbeta degen smidig tills den släpper från bunken. Tillsätt ev. mer mjöl. Lägg över bakduk och låt jäsa i 45 minuter.
- Knåda degen på mjölad bänk. Dela upp degen i portionsbitar och rulla ut till långsmala korvar. Rulla in ändarna åt motsatt håll för att forma lussebullar.
- Lägg över på smörad plåt, eller plåt med bakplåtspapper. Tryck i russin och låt jäsa i 30 minuter under bakduk.
- Vispa upp ägg i en kopp med en gaffel. Pensla lussebullar med äggvispet. Grädda bullarna mitt i ugnen i cirka 7 minuter.
Kockens kommentar
Forma figurer såsom lussebullar, längder eller flätor efter eget önskemål.
Var uppmärksam med tiden för gräddningen. Ugnstiden kan skilja sig beroende på ugnstyp och lussebullar kan snabbt bli brända.
Blötlägg helst russinen kvällen före, så blir de inte hårda.