
Lätt och luftig lutfiskpudding
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 91

Kcal / portion: 536

GBR (GI) / port: 0
Recept: 2145 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 7%
Fett: 5%
Kolhydrater: 3%
Fibrer: 1%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Tillagning (1 tim 30 min + 24 tim )
- Blötlägg lutfisk i rikligt med kallt vatten ett dygn. Byt vatten några gånger. Koka lutfisken i mikro eller ugn på vanligt sätt. Den skall vara vit och mjäll, när den är färdig. Plocka bort eventuella ben. Skär bort skinnet.
- Skär gösfilé i små bitar. Salta. Mal fiskbitarna mycket fint i matberedare. Häll i ägg och äggvita på slutet. Kör några varv så att äggen blandas väl med färsen. Häll färsen i en bunke. Låt den stå i kylen minst 15 minuter.
- Häll i hälften av grädden litet i taget medan ni rör om kraftigt med en träslev. Ställ färsen på nytt i kylen i 15 minuter. Rör i resten av grädden.
- Sätt ugnen på 150°C. Låt den bli varm. Blanda färsen med den kokta lutfisken. Krydda med finkrossad kryddpeppar och några varv vitpeppar från kvarn.
- Smöra portionsformar, 2,5 dl, eller en stor form, cirka 1 l. Häll i smeten. Grädda i vattenbad i - individuella formar i cirka 40 minuter, större formar i 1 timme.
- Fräs schalottenlök mjuk i smör några minuter utan att den tar färg. Blanda i frysta ärter. Salta, peppra och strö över socker. Fräs allt några sekunder. Häll på grönsaks- eller fiskfond. Koka cirka 3 minuter under lock. Kör ärterna i mixer. Det ska bli en tjockflytande sås.
- Stjälp upp de nygräddade puddingarna på tallrikar. Häll såsen runt om.