
Zuppa ribollita, italiensk vegetarisk bön- och brödgryta
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 103

Kcal / portion: 535

GBR (GI) / port: 8
Recept: 3212 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 5%
Fett: 1%
Kolhydrater: 15%
Fibrer: 4%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Tillagning (1 tim + 10 min )
Se film, klicka på "Billy" under bilden ovan.- Bönor: Blötlägg bönorna i rikligt med vatten och låt stå över natt.
- Koka bönorna i dubbla mängden vatten med en rosmarinskvist i 30-45 minuter.
- Ansa: Skala och tärna lök, selleri (utan blast) och morot. Skölj och grovskär kål. Svartkålens stam kan medfölja om unga, är stälkarna grova repas bladen (dras av). Annan kål kan användas i brist på svartkål eller savojkål.
- Stek: Lägg lök, selleri och morot i en stor gryta eller stekkastrull med lite olja i botten. Skala och pressa ner vitlök i grytan. Fräs tärningarna mjuka under omrörning på meldelsvag värme i 8-10 minuter utan att de får färg, bränns.
- Mixa: Ta under tiden ut hälften av bönorna ur kastrullen och mixa dem med lite spad till puré.
- Zuppa: Mosa tomaterna grovt. Tillsätt kål och tomat i kastrullen. Ta bort rosmarinkvisten ur bön kastrullen. Tillsätt bönor med spad i grytan och bönpurén. Tillsätt vatten eller buljong om sådan finns så att allt täcks av vätska. Rör om så att allt blandas. Låt sjuda på svag värme i 15-20 minuter.
- Bröd: Färskt bröd eller vitlöksbröd serveras lämpligen till maten. Klassiskt är att använda bröd som är några dagar gammalt och lite torrt i soppan. Alternativt kan färskt bröd torkas i ugn på svag värme.
- Servera: Smaka av soppan med salt och peppar. Lägg en brödskiva i varje tallrik. Ös upp soppa. Garnera med lite riven parmesanost och hackad persilja.