Zuppa ribollita, italiensk vegetarisk bön- och brödgryta
Lägg i inköpslistan Lägg i inköpslistan

Lägg till ingredienser

Portioner: 6

Kockskolan:

 

Om bönor >

 

 

Om kål >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 

Zuppa ribollita, italiensk vegetarisk bön- och brödgryta

Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 103

Kcal / portion: 535

GBR (GI) / port: 8

Recept: 3212 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 5%

Fett: 1%

Kolhydrater: 15%

Fibrer: 4%

Portionsvikt: 519 gram

Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet

Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem

Ingredienser

Visa:
Kockskolan:

Om bönor > Äts ej

Om kål > Äts ej

...

Skapat av
Kockskolan

Tillagning (1 tim + 10 min )

Se film, klicka på "Billy" under bilden ovan.

  1. Bönor: Blötlägg bönorna i rikligt med vatten och låt stå över natt.
  2. Koka bönorna i dubbla mängden vatten med en rosmarinskvist i 30-45 minuter.
  3. Ansa: Skala och tärna lök, selleri (utan blast) och morot. Skölj och grovskär kål. Svartkålens stam kan medfölja om unga, är stälkarna grova repas bladen (dras av). Annan kål kan användas i brist på svartkål eller savojkål.
  4. Stek: Lägg lök, selleri och morot i en stor gryta eller stekkastrull med lite olja i botten. Skala och pressa ner vitlök i grytan. Fräs tärningarna mjuka under omrörning på meldelsvag värme i 8-10 minuter utan att de får färg, bränns.
  5. Mixa: Ta under tiden ut hälften av bönorna ur kastrullen och mixa dem med lite spad till puré. 
  6. Zuppa: Mosa tomaterna grovt. Tillsätt kål och tomat i kastrullen. Ta bort rosmarinkvisten ur bön kastrullen. Tillsätt bönor med spad i grytan och bönpurén. Tillsätt vatten eller buljong om sådan finns så att allt täcks av vätska. Rör om så att allt blandas. Låt sjuda på svag värme i 15-20 minuter.
  7. Bröd: Färskt bröd eller vitlöksbröd serveras lämpligen till maten. Klassiskt är att använda bröd som är några dagar gammalt och lite torrt i soppan. Alternativt kan färskt bröd torkas i ugn på svag värme.
  8. Servera: Smaka av soppan med salt och peppar. Lägg en brödskiva i varje tallrik. Ös upp soppa. Garnera med lite riven parmesanost och hackad persilja.

Kockens kommentar

Ribollita är en klassisk vegetarisk soppa med ursprung från Toscana. En restmatsrätt som kan innehålla lite av varje, men bönor, kål och bröd ingår som regel . Klassisk ribollita är en ganska tjock stabbig massa med gammalt bröd inblandat, snarare en gryta än en soppa. Detta recept är en modernare och fräschare variant. En snarlik soppa från Toscana är Zuppa frantoiana. Se dito recept. 

Alternativ

Zuppa frantoiana, italiensk bönsoppa

Vitlöksbröd

Logga in

Användarnamn eller mailadress
Lösenord

Glömt lösenord
Bli medlem