
Zuppa frantoiana, klassisk italiensk bönsoppa från Toscana
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 166

Kcal / portion: 899

GBR (GI) / port: 5
Recept: 3594 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 5%
Fett: 8%
Kolhydrater: 15%
Fibrer: 4%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Tillagning (1 tim 30 min + 10 tim )
Se film, klicka på "CookAround" under bilden ovan. Filmreceptet är inte identiskt med detta recept.- Bönor: Skölj och blötlägg bönorna över natt.
- Lägg bönorna i stor kastrull och fyll på med nytt vatten. Tillsätt skalad vitlök, salvia och lite matolja. Koka bönorna tills de är mjuka. Nyplockade cirka 30 minuter, butiksköpta 45-60 minuter. Äldre bönor tar längre tid att koka.
- Grönsaker: Skölj av och repa (dra av) bladen från kålstjälken. Finstrimla. Skala och skiva lök och vitlök. Skala och skär potatisen i bitar. Skär squash i bitar.
- Lägg allt i en stor kastrull. Tillsätt olivolja och lite av bönornas kokvatten. Salta lätt och låt koka i 20-30 minuter.
- Bönor: Sila bönorna men spar kokvattnet. Ta bort salviabladen. Lägg åt sidan 1/4-del av bönorna och mixa resten med lite kokvatten.
- Zuppa: Tillsätt mixet och de hela bönorna i grönsakskoket. Tillsätt lite kokvätska och vid behov. Låt småkoka i en ½-timme. Smaka av med salt och peppar.
- Bröd: Traditionellt läggs brödskivor som inte är dagsfärska i botten av en skål och soppa över. I filmen används vitlöksstekt bröd i och till soppan. Se separat recept om detta önskas.
- Servera: Häll upp soppan i skålar. Ringla över lite olja.