Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 178

Kcal / portion: 797

GBR (GI) / port: 5
Recept: 4782 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 9%
Fett: 12%
Kolhydrater: 7%
Fibrer: 1%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Tillagning (30 min )
- Skala och koka potatis.
- Skala och finhacka lök. Fräs löken mjuk och glansig i smör.
- Färs: Blanda ihop färs, lök och kryddor. Häll i grädde så att du får en formbar konsistens, men ej för hård.
- Forma biffar i en storlek som du själv tycker om, mindre eller större. Stek i smör i stekpanna tills de är genomstekta.
- Sås: Koka upp alla ingredienser till såsen. Red med lite maizena utrört i vatten om du vill ha en tjockare sås. Smaka av.
- Stompa" potatisen. Hacka persilja.
- Servera med råa lingon vilket ger en pikant syrlighet. Om man vill kan lingonen blandas med lite salt. Garnera med hackad persilja.
Kockens kommentar
Med samma färssmet kan du också göra fina små eller större biffar. Till jul kan du tillsätta lite kryddpeppar och vitpeppar istället för timjan.Potatisstomp/stomppotatis är ett gammalt uttryck för potatismos. Stompa (eng. stomp, stamp) är ett uttryck för att stöta i jämn takt. Jämför jazzmusikens stomp = kraftigt stampande, hastigt tempo och markerad rytm.