
Brun eller ljus färsk äppelmos
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 66

Kcal / portion: 77

GBR (GI) / port: 3
Recept: 462 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 0%
Fett: 0%
Kolhydrater: 15%
Fibrer: 2%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Tillagning (20 min )
- Skala, skär bort skadade delar och kärna ur äpplen. Skär i bitar.
- Tillval: Att moset blir brunt, beror på att äpplen mörknar snabbt (oxiderar). Vill man ha ljust mos läggs de skalade äpplen i vatten med askorbinsyra eller lite citronjuice (1 krm/L vatten, eller 1 msk citronjuice). Dessutom tillsätts askorbinsyra eller citron i det färdiga moset (1 krm/L mos, eller 1 msk citronjuice).
- Koka äpplen med vatten (1 dl/kg skuren frukt), socker (valfri mängd) och kanel på svag värme till lagom konsistens, cirka 10 minuter. Med fördel kokar man inte längre än att klumpar av äpplen fortfarande finns kvar.
- Rör om då och då, så att äpplena inte fastnar och blir brända i botten. Tillsätt mer vatten om så behövs, så att det inte kokar torrt.
- Moset har kort hållbarhet, en vecka i kylskåp. Moset kan frysas. Används som tillbehör till mat. Fungerar som mellanmål eller efterrätt med mjölk.
Kockens kommentar
För lång hållbarhet se recept > Konserverad äppelmos. Läs mer > Om äppelmos.