
Ganachetårta, chokladtårta
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 534

Kcal / portion: 377

GBR (GI) / port: 2
Recept: 4524 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 5%
Fett: 42%
Kolhydrater: 35%
Fibrer: 1%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Ingredienser
Chokladens karaktär > Äts ej
Om kladdkaka, brownie > Äts ej
Så tempereras choklad > Äts ej
...
![]()
Skapat av
Kockskolan
Tillagning (30 min + 8 tim )
Se film, klicka på "Laura" under bilden ovan.
- Sätt ugnen på 175°C. Finhacka choklad och lägg i en bunke.
- Tårtbotten: Smöra formens botten och kanter. Ströbröas kanten får man fin rand av ströbröd runt tårtan när den lossas från springform med kniv.
- Mosa kexen. Mixa/blanda med smör till en grynig ganska fast massa. Tryck ut massan i pajformen. Sätt in i ugnen i 10 minuter. Ta ut och låt svalna.
- Ganache: Värm upp grädde och smör så att smöret helt löst upp sig med grädden. Häll detta över chokladen och låt stå cirka 5 minuter utan att röra om. Rör samman chokladblandningen till en jämn och fin smet. Använd gärna stavmixer, men undvik att få in luft i smeten. Lite flingsalt ger fin brytning mot chokladen.
- Tårta: Häll smeten på tårtan och ställ in i kylskåpet i 8 timmar eller över natt.
- Servera gärna med skivade jordgubbar.
Kockens kommentar
Digestive choklad brukar vara med mjölkchoklad och lite söta. I brist på sådana kan andra kex användas som vanliga digestive, mariekex och liknande. Tillsätt i så fall gärna lite kakao och socker i degen.Ganache är chokladkräm bestående av choklad och grädde. Lite smör ger krämen glansig yta. Ju mer choklad kontra grädde desto fastare kräm, i detta recept i relation 1,5/1 (300g choklad/200g grädde). Som fyllning i praliner används vanligen en fördelning runt 1/1, det vill säga lika delar = krämigare (läs mer > Ganache, chokladkräm). En simplare variant av chokladtårta är kladdkaka (läs mer > Om kladdkaka, brownie).