
Saffransgifflar med mandelmassa
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 311

Kcal / portion: 3681

GBR (GI) / port: 134
Recept: 3681 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 7%
Fett: 11%
Kolhydrater: 45%
Fibrer: 2%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Ingredienser
Fyllning:
Smör rumsvarmt 50.0 gram 10%
Mandelmassa färdig 75.0 gram 9%
...
![]()
Skapat av
Anna, Kockskolan
Tillagning (1 tim 40 min )
- Smula ner jäst i en bunke. Låt smöret bli rumsvarmt. Mandelmassan bör vara kall.
- Värm mjölk och kesella till fingervarmt, 37°C. Häll mjölkblandningen över jästen och rör om så att jästen löser sig.
- Tillsätt saffran, sirap och salt. Rör ner det mesta av mjölet. Blanda.
- Klicka ner lite smör i taget och arbeta in. Tillsätt mjöl lite i taget och arbeta degen tills den blir blank och smidig och släpper från kanterna.
- Lägg en duk över och låt jäsa i 40 minuter.
- Knåda degen på ett mjölat bakbord och dela i två delar. Kavla ut delarna till tunna runda plattor.
- Bred smör på den utkavlade degen och riv mandelmassa över. Skär degen i trekanter (som tårtbitar). Rulla ihop varje triangel. Börja från den breda delen.
- Lägg gifflarna på bakplåtsklädda plåtar. Låt jäsa under bakduk i 30 minuter.
- Sätt ungnen på 225oC.
- Vispa upp ägg med gaffel i en kopp. Pensla gifflarna med uppvispat ägg. Grädda mitt i ugnen till fin färg, 8-10 minuter beroende på storlek.
Kockens kommentar
Tips: Använd kylskåpskall mandelmassa. Den är lättare att riva.