
Lussekatter, lussebullar, lussebröd
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 309

Kcal / portion: 182

GBR (GI) / port: 10
Recept: 5466 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 6%
Fett: 9%
Kolhydrater: 49%
Fibrer: 2%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Tillagning (2 tim )
- Smält smör och häll på mjölk. Värm tills fingervarmt (37°C). Rör ut jästen med spad. Tillsätt salt, socker, kardemumma och saffran.
- Blanda ner så mycket av mjölet att degen blir smidig och släpper från kanterna. Strö lite mjöl över degen och låt jäsa under bakduk till dubbel storlek, cirka 50 minuter.
- Knåda degen på mjölad bänk. Forma lussekatter, längder eller flätor.
- Lägg över på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa under bakduk till knappt dubbel storlek, cirka 30 minuter.
- Sätt ugnen på 250°C (Längder 200-225°C). Pensla katterna med uppvispat ägg och tryck i russin.
- Grädda bullar mitt i ugnen i 5-10 minuter. Längder i den nedre delen i 15-20 minuter.
Kockens kommentar
Lussekatt härstammar från Tyskland och kallades ursprungligen för djävulskatt. Enligt sägnen berättas att lussekatterna formades till solkorset och smaksattes med solgul saffran för att locka tillbaka solen och därmed skrämma bort den ljusskygge Lucifer.