Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 279

Kcal / portion: 2059

GBR (GI) / port: 2
Recept: 12352 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 12%
Fett: 23%
Kolhydrater: 5%
Fibrer: 1%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Tillagning (3 tim 30 min )
- Sätt ugnen på 185°C.
- Tag ur inälvorna och skölj av gåsen väl. Gnid in den med kryddor och citron, både invändigt och utvändigt. Fyll gåsen med äpple och katrinplommon och sy sedan ihop den. Bind upp den med hushållssnöre.
- Lägg gåsen med bröstet uppåt på en långpanna med kant. Häll i hönsbuljongen i pannan. Sätt in gåsen i ugnen. Ös buljong över gåsen då och då. Täck med folie om ytan blir för mörk.
- Exakt stektid är svår att ange men en gås som väger 5-6 kg tar ungefär 3 timmar. Skär med en kniv i låret, om det sipprar ut klar vätska är gåsen klar.
- Häll av skyn 15 minuter innan gåsen är klar och höj värmen till 225°C (tag av folie) så att gåsen får en knaprig yta.
- Smält smöret i en kastrull och vispa ner vetemjöl. Häll på steksky och låt koka upp under omrörning. Tillsätt grädde och kryddor. Låt sjuda på medellåg värme i ytterligare några minuter.
- Skala och koka potatisen på medelvärme i cirka 15 minuter i lättsaltat vatten.
- Servera gåsen direkt ur ugnen. Skär upp den vid bordet och servera tillsammans med kokt potatis, såsen, äpplemos, vinbärsgelé och katrinplommon.