Eccles cakes, engelska korintkakor
Lägg i inköpslistan Lägg i inköpslistan

Lägg till ingredienser

Antal kakor: 8

Kockskolan:

 

Om smördegar >

 

 

Om smördegsbakelser >

 

 

 
OBS! Ingredienser sparas endast tillfälligt.
 

Lägg i inköpslistan »

Stäng fönster

 

Eccles cakes, engelska korintkakor

Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 374

Kcal / portion: 388

GBR (GI) / port: 7

Recept: 3101 Kcal

Näringsvärden (vikt%):

Protein: 3%

Fett: 16%

Kolhydrater: 52%

Fibrer: 2%

Portionsvikt: 104 gram

Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet

Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem

Ingredienser

Visa:
Kockskolan:

Om smördegar > Äts ej

Om smördegsbakelser > Äts ej

...

Skapat av
Kockskolan

Tillagning (45 min + 4 tim )

Se film, klicka på "Handed Dow Kitchen" under bilden ovan. Filmreceptet avviker från detta recept, se kommentar.

  1. Deg: Receptet tillreds av smördeg vilket är komplicerat (se recept via länk nedan). Det finns färdig smördeg att köpa vilket används här. 
  2. Fyllning: Kakorna skall vara rikligt fyllda. Smält smör i kastrull och tillsätt hackad kanderad frukt, socker och alla smaksättare eller utvalda enligt egen smak. I filmen endast muskot, i andra recept med alla smaker. Låt stå i 3-4 timmer eller över natt. Tillred degen gärna dagen innan.
  3. Förvärm ugnen på 190°C (varmluft 170°C).
  4. Forma: Kavla ut kall deg på mjölat bakbord till 0,3-0,6 centimeter tjock. Stansa ut med matcylinder eller ett stort glas 8-10 centimeter stora cirklar. Alternativt gör fyrkanter 10-10 centimeter vilket inte slösar med deg. 
  5. Fördela fyllning på plattorna. Pensla kanten med vatten. Vik degkanterna över fyllningen och nyp ihop till ett paket. Lägg bakverket upp och ner på plåt med bakplåtspapper. Platta till kakan lite lätt. 
  6. Garnera: Snitta med vass kniv tre skåror på kakans ovansida. Pensla med äggvita och strö över socker.
  7. Grädda kakorna i cirka 20 minuter tills gyllenbruna och frasiga. Låt svalna på galler. Servera dem helst lite varma till exempel med lite smulad lagrad ost.

Kockens kommentar

Detta recept är en modern variant av klassisk eccles cakes. Det klassiska receptet i filmen använder "flake pastry" som är en enklare variant av smördeg, det vill säga en deg med färre vikning och mindre smörmängd (läs mer > Om smördegar). Dessutom används ister i stället för smör och lite bakpulver i degen. Denna deg blir inte lika fluffig som smördeg, mer som ett mellanting mellan smördeg och mördeg.

Eccles cakes är ett klassiskt engelskt kakrecept namngivet efter orten Eccles i närheten av Manchester. Kakan är känd sedan slutet 1600-talet och serverades på fester benämnda Eccles Wakes. De evangeliska puritanerna ansåg dock att kakorna var syndigt frestande för den mänskliga själen och förbjöd dem liksom pajer med korinter. Det sägs att statsmannen Oliver Cromwell hotade med fängelse om man blev påkommen med att äta kakan. Han dog dock kort efter införande av förbudet varefter förbudet upphörde. "Serves you right, ye olde git, for taking away our Eccles cakes!" (Det förtjänade du, otrevlige gamle man, för att du tog bort våra eccleskakor).

Alternativ: Två snarlika klassiska engelska kakrecept är Banbury cake som är ovalformad och Chorley cake som är plattare tillrett med shortcrust pastry (osötad pajdeg) och utan sockergarnityr. Klassisk nordisk småkaka är korintkakor där mördeg smaksätts med korinter.

Alternativ

Fransk smördeg

Flanky pastry

Banbury cakes

Chorley cakes

Makalösa korintkakor

Mince pie

Logga in

Användarnamn eller mailadress
Lösenord

Glömt lösenord
Bli medlem