
Nyponmarmelad, nyponpuré, nyponsaft på engelskt vis
Kalori- och GI:

Kcal / 100 gram: 166

Kcal / portion: 181

GBR (GI) / port: 7
Recept: 1628 Kcal
Näringsvärden (vikt%):
Protein: 0%
Fett: 0%
Kolhydrater: 33%
Fibrer: 7%
Bli medlem i Dietkokboken.se för att se hela receptet
Som medlem får du tillgång till hela databasen med recept som är Gi- kalori- och näringsberäknade. Du kan även automatberäkna dina egna recept. Läs mer om vad som ingår, Bli medlem
Ingredienser
Trådsil > Äts ej
Passerkvarn > Äts ej
Om vattenförändringar > Äts ej
...
![]()
Skapat av
Kockskolan
Tillagning (45 min )
Se film, klicka på " Clean Food Living" under bilden ovan.- Ansa: Skölj bären rena under rinnande vatten. Snoppa (ta bort) blomfäste och skaft från bären.
- Koka: Lägg bären i en kastrull. Tillsätt vatten. Låt koka upp och låt sedan sjuda på svag värme tills bären är mosiga (cirka 30 minuter). Akta så att det inte kokar torrt samtidigt som kvarvarande mängd vätska inte skall vara mer än bärmängden. Ta av kastrullen från värmen.
- Passera: Pressa ut så mycket saft och fruktkött som möjligt genom en trådsil med hjälp av en träslev eller soppslev, helst direkt ner i kastrullen. Alternativ använd en passerkvarn.
- Puré (marmelad): Koka smeten på svag värme under omrörning så att den inte bränns vid. Koka tills vätskan försvunnit och bara lös massa finns kvar.
- Sockra: Tillsätt mängd socker enligt egen smak (se kommentar). Låt sjuda en stund under omrörning så att sockret löses upp. I filmen anges honung som ett alternativ. Smaksätt med citronjuice och kanel om så önskas. Kan också användas utan socker vid direkt konsumtion.
- Tillsätt lite vatten om smeten är för trögflytande. Är den för lös kokas den lite till eller så kan man tillsätta lite stärkelsemjöl (potatismjöl).
- Häll upp i serveringsskål eller på väl rengjorda burkar med lock för framtida användning. Fyll ända upp till kanten och skruva på locket.
- Servering: Osockrad nyponpuré är gott tillbehör till mat. Sockrad puré kan användas till soppa, saft med tillsatt vatten eller som marmelad.
Kockens kommentar
Socker fungerar som konserveringsmedel. Skall purén sparas i några veckor räcker halv mängd socker i förhållande till nyponsmeten. Skall den förvaras i mer än ett halvår tillsätts lika delar socker som puré. Osockrad och lättsockrad puré kan också förvaras fryst en längre tid.Nypon: På medeltiden odlade man nyponbuskar i närheten av huset för att de vassa taggarna skyddade mot häxor och andra onda varelser. Först i början på 1900-talet blev bären populära och uppskattades som vitamintillskott särskilt under krigsårens ransoneringstider såväl i England som i Skandinavien och Ryssland. Läs mer, klicka på nypon i ingredienslistan.
Vattenrduktion = bortkokad vätska. Läs mer > Om vattenreduktion.
Kunskapskokboken 2023-03